DAVA ADAMI NECMETTİN ERBAKAN « Genel Haberler
DAVA ADAMI NECMETTİN ERBAKAN

Yazar: İkra Admin
27 Şubat 2018

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 tarihinde Sinop'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri ile Trabzon'da tamamladı. 1937'de İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirdi. 1948 senesinde de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Bölümü'nden mezun oldu. 1951'de de üniversite tarafından Almanya'ya gönderildi. Aachen Teknik Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamlayan Erbakan, aldığı teklif üzerine Klockner Humboldt Deutz AG motor fabrikasında incelemelerde bulundu. Bunun yanında Alman ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt'le birlikte çalışmalar yaptı. 1953'de de doçentlik sınavını vermek için Türkiye'ye geri döndü. 1954'te de 27 yaşında doçent oldu. 1954-1955 yılları arasında da askerlik vazifesini tamamladı. 1956-1963'de de ilk yerli motoru üreten Gümüş Motor'u kurarak faaliyete geçirdi. 1965'te de profesörlüğe yükseldi. 1967'de de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin genel sekreterlik makamına getirildi. 25 Mayıs 1969 tarihinde de TOBB'un genel başkanlığına seçildi. Fakat Adalet Partisi'nin hükümet seçimlerini iptal etmesiyle 8 Ağustos 1969'da görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Siyasi Kariyeri

Necmettin Erbakan 1969 yılından Konya ilinden milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 17 Ocak 1970 tarihinde de 17 arkadaşıyla birlikte Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurdu. Fakat parti 12 Mart 1971 askeri darbesi sırasında laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü gerekçesiyle 20 mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. MNP'nin kapatılmasının ardından  İsviçre'ye giden Erbakan, 1973 yılında Türkiye'ye geri döndü. 11 Ekim 1972'de de Milli Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu. Daha sonra Bülent Ecevit başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyonunda devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Ayrıca bu dönemde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'na da destek verdi.

Öte yandan 1975 yılında Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ile Cumhuriyetçi Güven Partisi arasında kurulan I. Milliyetçi Cephe Hükümeti'inde de yeniden başbakan yardımcısı oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında da İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980 tarihinde de MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de de serbest bırakıldı. 1982'de de 10 yıl siyaset yapmama cezası aldı. Ancak 6 Eylül 1987'de yapılan halk oylamasıyla tekrar politikaya döndü. 11 Ekim 1987'de de Refah Partisi'nin genel başkanı seçildi. 1991 Türkiye genel seçimlerinde de Konya'dan milletvekili olarak meclise girdi. 28 Haziran 1996 tarihinde de Türkiye'nin yeni başbakanı oldu. 1 yıllık görev süresi boyunca da ülke ekonomisini %7,5 oranında büyüttü.

Fakat döneminde kendisine yönelik yapılan baskılar sonucu 18 Haziran 1997 tarihinde görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Bunun yanında 5 yıl siyaset yasağı aldı. Cezası'nın bitmesinin ardından da 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi'nin (SP) genel başkanı oldu. 3 Aralık 2003'te de  hakkında açılan mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından onaylandı. 30 Ocak 2004'te de partiden ayrılmak zorunda kaldı. Sağlık sorunları sebebiyle de cezası 2008 yılında ev hapsine çevirildi. Fakat Adli Tıp Kurumu'nun sürekli hastalık raporu vermesi üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.

17 Ekim 2010 tarihinde yeniden SP'ye dönen Necmettin Erbakan, 27 Şubat 2011'de çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Vasiyeti'ne uygun olarak resmi devlet töreni tertip edilmemiştir. Cenazesi Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verildi. Törene cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan, genel başkanlar, bakanlar, milletvekilleri, ordu mensupları, büyükelçiler, belediye başkanları ile partililerin yanı sıra 60 ülkeden çeşitli temsilciler katılmıştır.