İKRA ANADOLU
İKRA ANADOLU

İKRA ANADOLU

Yazarın Haberleri
#

BİR ŞEHİRDEN ÇOK DAHA FAZLASI

İstanbul 'u haritalardan gördüğüm kadar bilirdim. Ama gittiğimde İstanbul'un ne kadar büyük bir şehir olduğunu gördüm. Birçok duyguyu aynı anda hissettim. Ünlü Mimar Sinan'ın eserlerinde olan tarih kokusunu hissedip, eserlerin işlemeleriyle konuşuyormuşçasına mükemmel oluşu paha biçilemez duygular uyandırdı bende.1453 Panaroma'ya girdiğimde ise çok güzel yapısı ve atmosferinden dolayı sanki o zamana ışınlanmış gibi hissettim, yine olağanüstü güzel dakikalar...

Rehberimizin İstanbul'u anlatırken hayranlığım bir kez, bir kez daha arttı. Rehber anlattıkça tarihi bütün ruhumla hissettim. İstanbul'u anlatan rehberlerimize, İstanbul’u görme şansı veren İKRA Derneği'ne sonsuz teşekkürler. İyi ki yollarımız kesişmiş ve çok kıymetli sizlerle tanışmışım.

 

                                                                                                               8/B Büşra AVCI

                                                                 Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

 

İSTANBUL

Öncelikle yazıma teşekkür ederek başlamak istiyorum. Hangi kelime anlatabilir ki başka size duyduğum minneti, saygıyı...

Gezi hakkında bahsetmek belki satırlar sayfalar sürer, ancak kısacık bahsetmem gerekirse, çok güzel abiler, ablalarla çok güzel bir hafta sonuydu. Daha önce de, İstanbul’a gitmeme rağmen rehber eşliğinde gezişimiz, abilerin değerli katkılarıyla bir sürü yeni şey öğrendim. Yeni bilgilerle büyür insan ve ben bu hayat yolculuğunda sizlerle t6anıştığım için çok mutlu oldum. Aslında kitap okumak, kompozisyon yazmak hediye için yapılacak davranışlar değildir. İçinden gelmesi lazım ama bu güzel İstanbul hediyesi beni ne kadar doğru bir yolda olduğumu tekrar gösterdi. Daha çok okuyacağım, daha çok yazacağım.

Bu arada verdiğiniz çanta hediyesini her gün kullanıyorum ve her kullanışımda o günü hatırlıyorum.

Her şey için TEŞEKKÜRLER.

                                                                                             

7/C Habibe ÖZKAYA

Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

 

OKUMAK, GEZMEK, ÖĞRENMEK 

Bu geziyi düzenleyip bizi İstanbul'un tarihi dokusuyla tanıştıran İKRA Derneği'ne teşekkür ederim. Yazımın sonuna saklayamadığım bu teşekkürün içinde binlerce kez iyi ki var aslında.İstanbul'un sayısı binlerce olan güzel yerlerini, buram buram tarih kokan sokaklarını gezmek bizim için zevkti. En çok beğendiğim yer kuşkusuz tarihi mekânlar ve okumayı teşvik eden Millet Kıraathaneleriydi.  O kadar çok kitabı bir arada görmek huzur vericiydi. Verdiğiniz her bilgi ufkumuzu açtı. Umarım gelecekte herkes kitap okumanın değerinin anlar ve kitap okuyarak ilim, irfan sahibi olur. Sizi tanıdığım için çok mutluyum ve size minnettarım.

Teşekkürler İKRA DERNEĞİ.

                                                                                        8/B Edanur SARIOĞLU  

                                                                  Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 GEZEREK ÖĞRENMEK

Öncelikle İKRA Dergisi'ne çok teşekkür ederim. İKRA Derneği'nin yapmış olduğu 'Okumanın Önemi' ile ilgili yazılarımız ile gezimiz benim için hediyeden çok daha fazlasıydı. Bilgiydi, görmekti, eğlenmekti, öğrenmekti.

İKRA Derneği kurucularına, İstanbul'u gezdiren rehberlerimize, başımızda olan öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum.

 

                                                                                   7/E     Nurefşan AKSU

                                                                     Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

                                                           

                                                    

İSTANBUL GEZİSİ

İstanbul gezisi benim için ayrı apayrı bir deneyimdi. Birçok bilgi öğrendim, birçok yer gördüm.

Daha önce de İstanbul 'u gezdim ama sadece gezdiğimi anladım. İstanbul 'u anlayarak gezmek, gittiğin yerin tarihi önemini anlamak, atalarımın yaptıklarını öğrenmek çok güzeldi. Süleymaniye Camii, boğaz turu, 1453 Panaroma, Miniatürk ve daha birçok güzel mekân... Rehberimiz ve dernek görevlileri sayesinde İstanbul'u tam anlamıyla gezdik, gördük. Bu gezinin bana kattığı bir diğer şey ise okuma sevgisi. Bu gezi bana okuma ve yazı yazmanın önemini ve değerini hatırlattı. Bu geziden önce okumayı tatbikî de çok seviyordum ama bu geziyle bizi ödüllendirerek kendi çabamızla hayal gücümüzle ne kadar güzel şeyler başarabileceğimizi hatırlattı.

Bize bu güzel anıları kazandıran herkese teşekkür ederim.

 

                                                                                 7/D Şeyma Nur İme

                                                                               Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

                                                               

İSTANBUL GEZİSİ

Gittiğimiz yerleri aklımda kaldığı kadarıyla anlatıp o günkü hisleri tekrar yaşamak ne güzel. Eyüp El-Ensari 'nin Kabri, 1453 Panaroma Müzesi, Fatih Camii, Süleymaniye Camii ve daha birçok yer... İstanbul'un her yeri birbirinden güzel ve özeldi. Yeni yerler keşfetmek, yeni yerler öğrenmek, bilgiler edinmek insan ömründe tatması gereken ne kadar özel duygular... Yazılan kelimler sayfalarca da olsa tatbikîde İstanbul'u anlatmaya, gezimizin güzelliğini ifade etmeye yetmez.  Ama yinede bizi oraya götüren İKRA Derneği'ne canı gönülden teşekkür ediyorum. İstanbul'a ilk gidişimdi ve bu güzel anı hayatım boyunca hep bende kalacak.

Teşekkürler...

                                                                     6/A Elif Ceylin YARDIMCI

                                                    Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

                               

KAPAĞIN ARKASINDAKİ HARİKALAR

KAPAĞIN ARKASINDAKİ HARİKALAR 

Kitap, bilgi haznemizi geliştirir. Ve bunun sayesinde bilgi dağarcığımızdaki kelimelerle profesyonel cümleler kurarak herkesin beğenisini kazanabiliriz. Aslında kitap okumak çok güzel bir şeydir. Ama günümüzde birden çok kitap okumayan, kitabın kapağına bakarak aldanan, yok benim tarzım değil diyen çok ama çok insan var. Bende kitap okumayı severim. Ruh halim kötü olduğunda mutlaka okurum. Ama bir ara bende çok büyük hataya düştüm. Kitabın kapağı güzel olmadığı için, kitabın içeriğini bilmeden eleştiri yaptım. Bir gün kütüphaneye gittiğimde bu durunu kütüphane görevlisi gördü ve beni bu konu hakkında uyardı. Kapağını beğenmeyip eleştiri yaptığım kitabın kapağını açtım ve okudum, o kadar çok güzeldi ki! Şuana kadar okuduğum kitapların en etkileyicisiydi. Ve bundan sonra asla böyle bir şey yapmam dedim. Ve işte benim hikâyem de bu şekilde olmuştu. Kim bilir daha bunun gibi nasıl hikâyeler vardır. Kendimizin iyiliğini düşünüyor isek, kesinlikle kitap okumamız gerekir. Kitap bazı insanların yaralarını sarar, bazılarının ise gönlünü parçalar. Çünkü bazı kitaplarda çok güzel olaylar gerçekleşir ve mutlu sonla biter. Bazı kitaplarda çok acı olaylar olur ve acı sonla biter. Kitaplar, bize dünyayı dolaştırırken bizde bunun sefasını sürelim… 

 

 AZRA AĞIR 7/C  

İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

                                     

 

OKUMAK EN GÜZEL ŞEYDİR 

Okumak en güzel şeydir, bazen okumak insan için en iyi şeydir. Kitabı gösteriş için değil bir şeyler öğrenmek için okuyun. Hiç kendinize sordunuz mu “OKUMAK NİÇİNDİR?” diye. Hayır, sormadınız; çünkü biz kitabı sadece okumak için okuyoruz, anlamak için değil. Kitabı okuyup da anlamak bizim hayatımızın bir parçası olacaktır. Evet, biliyorum, bazen okumak istemeyiz ama kendimizin ve Türkiye’mizin iyiliği için okumalıyız. Şu Hadis’i biliyor musunuz “Kuran’ı öğrenen ve öğreten hayırlıdır.” Kitabı da okuyan ve okutan hayırlıdır. Emin olun kitap okuyan, kitap okumayandan daha bilgilidir. Kitap okumak için ders zamanını beklemek gerekmez boş zamanlarımızda teknolojiden yararlanacağımıza kitap okuyarak yararlanalım. Kitap okumak insanı rahatlatır ve sakinleştirir. Kitaplar bizim için bir dosttur ve yalnız kaldığımızda ilk yanımıza gelen en iyi dostlarımızdır. Siz de kitapları yalnız bırakmamak için kitap okuyun. Daha başarılı, daha iyi yaşamak için okuyalım, okuyalım… Ki küçüklerimiz bizden görerek onların bilgi dağarcıkları gelişsin. Size bir söz söyleyip bitireceğim “okuduğunuz bir kitabı benimseyin, ona alışın, oturunca huzur dolduğunuz bir bank olsun, gidin onu sahiplenin” ve sakın bu sözü unutmayın… 

 

                                                                                                          Fadime  KAYA 8/B 

                                                                                     İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

EN BÜYÜK HAZİNEMİZ

Kitaplar zamanın büyük denizinde dikilmiş deniz fenerleridir… Kitapsız bir dünya düşünemiyorum. Ebedi dostlarımız yanımızda yok. İnsanlar dünyayı çevrelemiş durumda, herkes birbiriyle kavga halinde sessizlik yok, huzur yok, sizi sevenler yanınızda yok. Kitaplara değeriniz hiçbir zaman sıradan olmasın. Her kim saygısız, duygusuzsa bilin ki o gerçek kitap okumamıştır. Okumak ufku açar. Zamana yolculuk ettirir. Bir kitabın üzerinden yıllar geçse bile kitap aynı kitaptır, ilk günkü gibi taze, ilk günkü gibi heyecan vericidir. Kitaplar bizim en büyük dostumuzdur. Bilir misiniz bir çocuğa oyuncak alınca çok mutlu olur. Dünyalar onun olur, onunla yatar onunla kalkar. İşte kitaplarda benim dünyam! Kitaplar sadece yalnızlığınıza ortak değildir. Kitaplar bizim ebedi dostlarımızdır Her güzel söz okumaktır. Şu sözüyle Montaigne ‘Ben kitaplarımı değil, kitaplarım beni ortaya çıkarmıştır.’ der. En büyük dostlarımız kitaplardır. Okuyan her insan dünyayı ve olayları farklı bakış açısıyla gözlemler. Bir diğer sözüyle Lord Byron ‘Bir damla mürekkep bir milyon kişiyi düşündürebilir.’  Her kitapta ayrı bir hazine saklıdır. Okumak ateşe benzer; bir kere alev alınca zaten yanıp tutuşur. Kitap okumak geçmiş çağlardan günümüz çağına ulaşmıştır. Kültürlü, Türkçesini güzel bir şekilde kullanan insanların dostu da kitaplardır. Kitaplar bunun yanında zihnimizin ve gönlümüzün ihtiyaçlarını karşılayan güzel bir hazinedir. Okumak bir zevktir. Okuma zevkinden uzak insanlar karanlık bir ülkede yaşıyor gibidirler. Kitabı büyük küçük herkes okumalıdır. Kitap okumak her insanın kalbine nakış nakış işlenmelidir. Eğer kitapları seviyor ve okuyorsak kitap herkesin ailesi olmalıdır. 

                                                                                                             Sevimnur ERAT   8/B  

                                                                                            İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

 

ALLAH'IN EMRİ 

Oku: Yüce dinimizin ilk emri OKU  '' İKRA'' Yaradan Rabbinin adıyla OKU. Neyi okumalı insan? Kur'an-ı Kerim'i mi okumalı? Yüzünde ne dediğini anlamadan mı?  Kelimeler, harfler ne anlama geliyor, neyi kastediyor? Bizden ne istiyor bunları da okumak gerekmiyor mu?  Ya da roman mı, hikâye mi, araştırma eserleri mi, gazete, dergi mi okumak? Bence Kur'an ile başlayıp içindekileri okuyup anlamak, anlamaya çalışmak, anladıklarını hayatında yaşamak... Allah'ın yarattığı varlıkların oluşumunu okumaktır. Ailemizin, arkadaşlarımızın ne düşündüklerini okuyabilmek sonrada... Topluma faydalı davranışları edinmemizi sağlayan, hep güzel şeyleri üretebilmenize sebep olan eserleri okuyabilmek... Çünkü eğer okuduğumuz her ne olursa olsun eğer bizim davranışlarımızı bir öncekine göre daha ileri götürmüyorsa bizim iyilikler yapmamızı sağlamıyorsa okumak sizce de bir işe yarar mı? 

 Nurefşan AKSU 7/E 

 İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

KİTAPTA YEŞEREN HAYAT 

Zamanın durduğu tek yer kitaplardı. Kaybolduğum bir yerde kendimi aniden kitaplarda buluyorum. Sanki sayfalar ben bitirince kendiliğinden çevriliyordu. Kitap denildiği zaman aklımıza şu gelmemeli: Kitap içinde sayfaları, yaprakları olan; sayfanın içinde de yazılar olan karton parçası değildir.  Asıl kitap sırtını dayayabildiğin, verimli zaman geçirdiğin en yakın dosttur. İşte kitabın dilinden anlayanların içinde bu geçer. Kitap az para verilen bir araçtır. Bir uçağa dünyanın parasını verip biniyorsak kitaba az para verip uzak yerlere uçuyoruz. Aynı zamanda kitap hastalandığında derman olur, üşüdüğünde ayağına çorap, sırtına ceket olur. Bazen kitaplar içimizi döktüğümüz arkadaşımız olur. Kitap okumayan insanlar aynı sokakta dolanır hep tek başınadır. Kitap okuyan ve okumayan arasındaki fark sağlam ve çürük elma arasındaki fark gibidir.  Hayalini kurduğumuz zaman makinelerinin geçmişe ve geleceğe götürdüğü gibi kitapta bizi bu yolculuğa çıkarır. Hep söylediğim gibi... 

Ayşegül  DENİZ 6/A 

İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

İrem AYYILDIZ, Eda Nur SARIOĞLU, Saliha AVCI,

OKURSAN KİTAP KURDU, KURTARIRSIN BU YURDU 

Kitap her ne kadar da yalnız okunsa da, o kadar kısa ve özdür ki anlatılamaz. İnsana kitap denilince akıllara sadece mürekkep, yazı, resim gelir. Ama öyle değil. Hiçbir şey kitap kadar önemli olamaz, olmadı da. Nasıl ki Peygamber Efendimiz (sav)’e ilk vahiy geldiğinde ve o ilk vahiyde “OKU” denildiğinde, Peygamber Efendimiz yaşadığı o mutluluk, o heyecan. Ve her şeye rağmen Peygamber Efendimizin(sav) merakı olmasaydı eğer biz okuma yazmayı bilmeseydik ne olurdu?  Gerçek kitap ve gerçekten okunan kitap insana bilgi sağlar, katkıda bulunur. Ve birde kitap okunmayınca, kitap terk edilince neler olacağına gelelim. Şu anda hepimizin bir mesleği, bir hayatı vardır. Peki hiç düşündünüz mü kitap olmasa, okuma olmasa, hayatımızda neler yaşanırdı, nasıl anlaşılır, nasıl iletişim kurardık? Sümerliler olmasa yazı, yazı olmasa kitap, kitap olmasa da hayat olmazdı. Biliyorum bu söylediklerimin hepsi öylesine gereksiz zannediliyor ama öyle değil. Bir kere gerçekten okumayı denerseniz çok seversiniz. Nasıl ki telefonla oynadığınızda internet bağımlısı, telefon bağımlısı oluyorsan ve onu hiç bırakamıyorsan haydi şimdi 1 kerecik kitap okumayı dene ve bunu artık hayatına yerleştir, yerleştir ki hayatından hiç eksik olmasın. Eğer günde ortalama 10 sayfa kitap okusan, senede 3650 sayfa kitap okumuş olursun. Haydi! Şimdi kitapların başına geçelim ve günde en az 10 sayfa kitap okuyalım. 

Keyifli okumalarınız olsun, dileklerimle… 

                                                            

                                                                                  İrem AYYILDIZ  7/C 

                                                                               İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

 

 

KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ  

Kitap okumak, sonradan benimsenmiş yararlı ve güzel bir aktivitedir. İnsanlar kitap okumanın zor olduğunu dile getirirler. Kitap okumayı sevmeyen insanlara sorduğumuz zaman kitap okumanın zaman kaybı olduğunu söylerler. Bunu söyleyen insanlar doğru kitapla tanışmayan insanlardır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak da, doğru kitapla tanışmaktan geçer. Bir kitap ile tanışırsınız ve o kitap size arzu getirir. Ve daha sonra kitap okuya okuya kitaplara bağlanırsınız. Kitap okumadan bir dakikanızın geçmemesini istersiniz, sanki nefes alamıyormuş hissine kapılırsınız. Daha sonra kitaplara tamamen alışırsınız. Ama ne yazık ki günümüz insanına gelişen teknoloji yüzünden kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zordur. İnsanın en büyük düşmanı olan teknolojik aletler  (televizyon, bilgisayar, telefon) benim görüşümle insanın düşünmesini engelleyen aletlerdir. Teknolojik aletlerin ne kadar yararları olsa da zararları da elbette vardır. Kendimiz telefon icat etmiyoruz genelde diğer ülkelerden satın alıyoruz. Niye kendimiz üretmiyoruz?  Çünkü satın alıp telefonun kölesi olmak daha cazip geliyor ve bu da ilim sahibi olmamızı engelliyor. Kitap okumanın yararlarından bahsedersek eğer, kitap okumak ufkumuzu genişletir, her okuduğunuz kitaptan mutlaka yeni şeyler öğreniriz. Kelime dağarcığımızı genişletip, yeni kelimeler öğrenip ana dilimize daha fazla hâkim oluruz. İnsana huzur verir, insanı mutlu eder ve dinlendirir. Hayal gücünüzü genişletir, okuduklarınızı gözünüzün önüne getirirsiniz ve bu hayal gücünün gelişmesini sağlar. Zihnimizi çalıştırır, kitap okurken zihninizde bir şeyler canlandırmanızda zihninizi daima canlı ve keskin tutar. Umarım bir gün herkes doğru kitabı bulup kitap okuma alışkanlığı edinir. 

 

Eda Nur SARIOĞLU 8/B

İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

                                                

 

 

BAŞARININ SIRRI KİTAPTIR 

Kitap okuyor muyuz? Ya da okumayı seviyor muyuz?  

Bazı insanlar kitaptan pek haz almazlar, sıkılırlar. Bana kalırsa bu sıkılmanın sebebi kendilerini kitabın içinde bulamadıkları içindir. İslam dini de okumaya ve ilme çok önem vermektedir. Ülkemizdeki verilere göre Türkiye birincisi bile başarının sırrının okumaktan geçtiğini söylerken biz neden hala duruyoruz? Kitabı okumak için değil, anlamak ve kendimizi hissetmek, kaybolan kendimizi bulmak için okumalıyız. Eğer biz bunların başlangıcını getirirsek devamı çorap söküğü gibi gelir ve artık elimizde olmadan sürekli kitap okumak isteriz. Okumayı sevmeyen benliğimiz kaybolur. Ayrıca artık okumadığımız, sıkıldığımız kitap bir süre sonra okumaya başladığımızda bizim dostumuz olur. Kendimizi onda buluruz. Okumak sadece başarıyı tetiklemez fazlasını verir. Kelime dağarcığımız gelişir, konuşmalarımızda zorlanmadan akıcı bir şekilde devam ettiririz. Faydaları saymakla bitmez bunlarda satırlara sığmaz. Bir kitaba başladığımızda gözümüz hiç bir şey görmez işimiz varsa o işi bitirip hemen okumaya devam etmek isteriz. Elimizden şu teknolojik aletlerden biraz fedakârlık edip elimizden bir süre bıraksak ve okumak istediğimiz ama bir türlü okumaya başlayamadığımız kitaba başlarsak emin olun çok mutlu olacaksınız ve artık okuma tatminsizliğiniz körelmeye başlar. Bu yazıyı okuyup bitirdikten sonra elinize bir kitap alın ve okumaya başlayın. O kitaba bağlanacağınıza inanıyorum. Öncelikle kitaba bağlanmak için sevebileceğimiz bir kitap seçin daha sonra zaten kitap ayırt etmemeye başlayacaksınız. Son bir örnekle yazmış olduğum yazıyı pekiştirmek istiyorum. Örneğin yemek yemeye ve su içmeye fazlasıyla ihtiyacımız var. Bizde kitapları ihtiyaç haline getirmeliyiz. Eğer yapmazsak bir yanımız eksik gibi hissetmeliyiz ve eğer böyle hissedersek kitaplara bağlanmışız demektir. Bunlar başarıyı getirir. Başarınızı bulun, onu bir daha kaybetmek istemeyeceksiniz.

 

Saliha AVCI 8-B 

İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerimizden 3

KİTAP 

Biliyorsunuz ki kitap okumak sağlıktır. Bunun için her gün 20-30 sayfa kitap okumalıyız. Nereye gidersek gidelim asla kitabımızı yanımızdan ayırmayalım. Hem kitap okursak kelime dağarcığımız gelişir, hem de hayal gücümüz gelişir. Mesela, bir kitapta bir süper kahraman bahsediliyorsa onun yanındaymış gibi hissederiz veya bir macera kitabından bahsediliyorsa o karakterler sanki birlikteymişsiniz gibi olur. Sanki kitap okumuyorsun da o anı yaşıyorsun gibi her satırını dolu dolu okursun. Mesela ailenizle her gün kitap okuma saati yapabilirsiniz. Hem ailenizle de güzel vakit geçirmiş olursunuz. Unutmayalım ki kitap sizin en iyi arkadaşınızdır. 

 

                                                                                             Hilalnaz AYDEMİR 6/A 

                                                                                          İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

KİTAP DENİNCE 

Kitap denilince akla yalnız okumak mı gelir? Kitaplardan sınırsız dünyalara açılan yok sayıla bilir mi ki hiç? Tabi ki de hayır! Kitaplar aslında hayatın her alanında olması gerekenlerdir. Kitaplar sadece kelimelerden ve cümlelerden oluşan bir şey midir? Yoksa sonsuz hayatların, hayallerin, yaşanmışların ve yaşanacakların birer anahtarı mıdır? Evet, aslında şuan düşündüklerinizi bende hissedebiliyorum ama doğru düşünüyorsunuz. Aslında okumak kendi dünyanın sınırlarını aşıp kendi farklı bir hikâyenin içinde hissetmektir. Okumak sadece bir eylem değildir, bir devrimdir. Okumak kolaydır ama hissedebilene, onun tadına alabilenler başarır bunu. Düşüncenizi şimdi gözlerinizi kapatınız rüzgârın hafif esişini hissedin sıcak kahvesinden bir yudum alın ve işte şimdi hazırsınız elinize kitabınızı alın ve yeni ufuklara açılma vakti, masallarla başlayan o büyük serüven, mahalledeki Ayşe teyze “oku da biz gibi olma”, Ahmet amca ise “oku da büyük adam ol” derdi. Okumak bu kadar önemli de madem bir kitabı bir kez okuduktan sonra neden rafları süslüyorsunuz o kitaplarla rafları!? Aslında yaptığımızda yanlış olan bu davranışın hiç kimse farkında değil; bunu aslında düşünerek bulabiliriz. İşte okumak aslında bunu gerektirir. 

 

                                                                                                      Habibe Özkaya 7/C 

                                                                                               İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

SIR'RIM KİTAPLAR 

Kitapları niçin okumuyoruz? 

Çünkü sıkı, saçma, amaçsız… Düşüncesinde olduğumuz için okumuyoruz. Aslında bir kere okusanız sizi nelere bağlayacağını göreceksiniz. Her sayfa değiştirdiğinizde bilginiz de hayal gücünüz de genişler. Hayatınızda yaşamadığınız adrenalini kitaplarda yaşayabilirsiniz. Herkese gösterdiğiniz sevgiyi kitaplara gösterseniz aranızda ilk kıvılcım olmaya başlar. Alışkanlık haline gelir ve aranızda kimsenin koparamadığı bir bağ oluşur. Kitap okuyan insan genelde içine kapanıktır. Yalnız, sakin sessiz bir ortam bulduklarında boş kalmamak için değil, elleri hep kitap rafına gittiği için, kendilerini bir an kitap okurken buluverirler. Birisi seslenmeden kendileri asla fark etmezler. Kitap okumak budur işte; insana kendisini unutturur. Ayrıca kitaplar ona değer verdiğimiz için, değerinin ne olduğunu anlamamızı sağlarlar. Değer, bu dünya da en önemli şeydir. Ben bu değeri kitaplarda buldum. Bulmanın sırrı ise kitap okumaktır. Size tavsiyem şu ki kitaplara şans verin o bir şans karşısında, kitaplar sizlere bin hazine sunarlar. Siz de, o bin hazineden yararlanın ve çevrenize de bu güzel hazineyi anlatın. 

                                                                                                             Büşra AVCI 8/B 

                                                                                         İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

 

 

OKUMAK NEDİR ?

Okumak nedir. Ben okumanın ne olduğunu biliyorum. Ya siz? Ben anlatayım.  Okumak Fatih Sultan Mehmet’in döktüğü toplar, Osman Gazi’nin Osmanlı Devletini kurmasıdır. Sultan 2.Abdulhamit’in 33 yıldır tahta kalmasıdır, okumak. Hükümdarlar yalnızca devlet bilgileriyle mi devletlerini idare ederler? Tabii ki, hayır! İlim, irfan okumak ile tabii ki. Ya meslek sahipleri? Onların okumaları sanki deryadır. Hem de öyle bir deryadır ki damlaları saymakla bitmez.  Hele çocuklar… Onlar ileride olacakları meslekleri düşünürken bir yandan da okurlar. Peki ya kitap okumasak ne olur? İstediğimiz mesleği olamayız, okumamız gelişmez, daha çok zayıflar, en önemlisi de deryalarımız! Durur! Akmaz! Damlaları sayılır hale gelir. Yani kısaca okumasak iyi bir meslek sahibi olamayız. Sadece meslek değil. Tabi ki ilim, irfan sahibi de olamayız. Yani okumalıyız.                                      

 

                                                                                             Hikmet Sude TAŞER  7/D 

                                                                                            İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

  

OKUMANIN DEĞERİ 

Okumak insanın hayatının bir parçasıdır. Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti “ikra” yani oku demektir. Buradan anlaşılıyor ki okumak çok çok önemli. İnsan okumadan edemiyor, okudukça öğreniyoruz. Anladıkça yapıyoruz. Hepsi, birbirine bağlı. Sözün özü okumak için çalışmalıyız ve okumalıyız. 

              

                                                                                                      Ömer Salih GECİT  5/B 

                                                                                                  İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

Kitap Okuma

BİLİNMEYEN HAZİNE KİTAP 

İnsan, kendini nasıl geliştirdiğini düşünür? Kitap okuyarak insanlar kendisini geliştirmeye çalışır. Belki de bu yüzden kitap okuyorlar. Ama ben, kitabı beni başka dünyalara götürdüğü için okuyorum. Neden sizler kitapla başka yerlere gitmek istemiyorsunuz? İnsan biraz kitap okuyarak hayallerine gidebilir. Orada mutlu olabilir. Artık herkes kitap okumuyor, okuyanlar ise belli bir amaç için okuyor. Oysa ki kitap ne kadar güzel bir şey. Seni mutlu eder, hayal dünyana götürür, en güzel dostun olur, sana kendi dünyasını anlatır, doğruyu yanlışı öğretir. Bundan dolayı kitap bir amaç için okunmamalı. Kitabın içindeki güzellikleri öğrenmek, keşfetmek için okunmalı. Kitap açılmamış bir hazinedir. Bu hazineye onu severek, anlayarak okuyanlar ulaşabilir. Hazineyi elde edenlerin ihtiyaç olduğu bir şey kalmaz. Çünkü kitap onlara hayatı öğretmiştir. Örneğin  “sol ayağım” kitabından hayatın zorluklarına karşı göğüs germeyi öğrendim. Belki de beni kendi dünyasına çektiği için bu kadar sevdim ve bağlandım. İşte tam da bu yüzden sizin kitap okumanızı istiyorum. Ben nasıl etkilediysem sizin de etkilenmenizi istiyorum. Kitabı kitap olduğu için değil size her şeyini sunan bir arkadaşınız olduğu için okuyun. O zaman tüm mutluluklar sizin olur. 

 

                                                                                            Sinem BERBER  8/B 

                                                                                                 İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

                     

HAYAL GÜCÜMÜZ KİTAP  

İçimizden bir ses “ben bu kitabı okuyabilirim demese o kişi o kitabı okumazKitap okumak için önce hayal gücü ve içtenlik olması gerek. Kitap sadece yazılı bir şey değildir. Fikir, hayal gücü, yaratıktan oluşur. Bugün bilim insanlarıalimler hep kitap okuyarak bilim insanı, alim olmuşlardır. 

 

                                                                                                            Mustafa DEMİR 7/C 

                                                                                            İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

                                                                                                                                                                         

KİTAP SEVDASI 

Bismillahirrahmanirrahim, 

Her şey Yüce Allah’tan başlar ve O’nda biter. Her şeyden evvel var olan, her şeyi var eden ve varlığından haberdar eden O’dur. Yüce Allah’ın ismiyle başlamayan her iş bereketsizdir, kesiktir. Kainatta her şeyi var eden Hak Teala varlığımızın ve ilmimizin ilk başlangıç noktası ve sebebidir. 

Yüce Allah’ın varlığı ve birliği kabul ve tasdik edilmeden kainat kitabını okumak ve muhteşem nizamın hakikatini idrak edebilmek  bir hayalden ibarettir. “Allah ism-i celili ile birleştirilmeyen ve düzene konulmayan her türlü ilim, sanat, bilgi ve eğitimden elde edilecek neticede ifsattan ibaret kalır. Ne güzeldir okumak, okuduğunu anlayabilmek.  

Kitapsız büyüyen çocuklar susuz büyüyen ağaca benzer. Kitap okumak bizi yoğun bir ilgiye, alakaya çeker. Kitapları okudukça okumak isteriz, kitapları anlamak o bilgiye, o sonuca ulaşmak isteriz. Okumak insanı  ‘Aydınlık bir hayata doğru’ götürür. O ışığı, o kaynağı bulup yakalarız. Okumak, gözlerin açıkken hayal kurmaktır. Kitapların arasında kaybolmaktır. ‘Oku; Yaratan Rabbinin adıyla oku!’ (Alak 1) 

                                                                                                 İlknur AKIN  7/C 

                                                                                     İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

 

OKUMAK VE BEN 

Okumak;  okumak deyince ilk aklıma gelen bir kitabı açıp baştan sona okumaktır. Ama benim için okumak bu değildir. Benim için okumak sanki kitabı yaşıyormuşçasına okumaktır. Okuduğum kitaptaki karakter üzülüyorsa üzülmek, seviniyorsa sevinmektir.  

Çevrendekiler kitap okuyor demesi için okuyorsan vay haline! Ben kitabı çevremdekiler kitap okuyor desin diye değil, kendi ilmimin, kendi bilgimin gelişerek çevreme ışık saçmak için okuyorum. Yüce Rabbimizin ilk emri ‘OKU’ olup okumanın önemini buradan anlayabiliriz. Okuyup öğrendiklerimizin; dinimiz, milletimiz, halkımızın faydası için yardımcı olup, yol gösterici olabiliriz. 

                                                                                        Fehime Naz ENERGİN 6/A 

                                                                                        İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

 

OKUMANIN   BÜYÜSÜ  

Kendini en iyi şekilde ifade edebilmenin ve yetiştirmenin yolu okumaktır.  Okumak kendini bulmak, kendini anlatmak, anlatılanları idrak etmek demektir. Okumanın insana sağladığı faydalar kelimelerle ifade edilemez. Okuyan insanın ufku her zaman geniştir. Okuma insanın çok yönlü davranması, öğrendiği bilgilerin kalıcı olmasını sağlar. Kelime haznesini geliştirir ve hafızasını güçlendirir. Dilimizi en iyi şekilde öğrenmek, konuşmamızı güzelleştirmek, toplumda düzenli ve sağlıklı ilişkiler kurabilmek için okumak çok önemlidir.  Gelişmiş ülkelere baktığımızda kitap okuma oranının bizlere göre ne kadar yüksek olduğunu görebiliyoruz. Okumak bizi bilgilendirdiği gibi, eşsiz eğlenmenin de ne güzel yoludur. Vaktimizi en güzel şekilde değerlendirmenin ve geliştirmenin en doğru adresidir. Okuduğumuz bir kitap bizi çok farklı dünyalara götürebilir; hatta farkında olmadan kitabın içinde yaşayabiliriz. O kitabın büyüsüne o kadar kapılırız ki kendimizden çok şeyler bulur, orda yaşamaya başlarız. Adeta olduğumuz kitapla bütünleşir, en güzel dost oluruz. Dostluk kavramının en çok yakıştığı kelimedir okumak. Bunlardan sebeple, kendimize ve çevremizdekilere yararlı bir insan olmak istiyorsak okumayı alışkanlık haline getirmemiz şart olmuştur. Okumak olmazsa olmazlarımız arasında olmalıdır. Okumanın büyüsüne bir kere kapıldık mı istesek bile ondan vazgeçemez, onun verdiği zevkten ayrılamayız. 

                                                                                         

                                                                                  Kerem KANDEMİR 7/C 

                                                               &n

ELİF CEYLİN YARDIMCI, BURAK ELEKLER

OKUMALISIN!

Şu kısacık, ölümün ne zaman geleceğini bilmediğin hayatta ya okur ya da okumazsın. Bazen de istesen bile okuyamazsın. Bazılarının imkânı yoktur okuyamaz. Bazılarının imkânları olduğu halde hayatlarında kitap olmaz. Şu hayatında bir kere olsun zevki tatmak, mutlu olmak, yaşamayı gerçekten yaşamak istiyorsan tek seçeneğin kitaptır. Yaş olarak büyümesen de içindeki ruh büyür, gelişir. İşte o zaman gerçek kâinatı, dünyayı okumuş olursun ve okuduğun içinde şükredersin. Okumalısın! Çünkü bu sana Yüce Yardandan gelen bir emirdir! Kâinatı okumalısın! Kitap sevgisiyle yanıp tutuşmalısın. Asıl olan hayal gücünü ve ömrünü uzatmalısın. Sen ölsen bile ruhun ölmez. Yaşar bunu bilmelisin! Bilim adamlarının nasıl zirveye ulaştığı, buluşlar yaptığı, icatlar yaptığı, hayal gücünü kullanabildiği tek bir kapı vardır. O kapının anahtarı da kitaptır! Eğer o kapıyı açıp bunlara sahip olmak istiyorsan okumalısın! Bu anahtara ulaşan ilk sen olmalısın!

Hayat kısa, okuyarak anı yakala!              

                                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                       ELİF CEYLİN YARDIMCI 6-A

                                                                                                                                                                                                                 İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu 

 

 

 

 

                                                    

OKUMAK 

Sevgili okumak; 

Faydalısın, yararlısın, ilim sensin. Okuyunca faydalanıyoruz. Kütüphaneler bize fayda sağlıyor. Okumakta yaşınızın kaç olduğu fark etmez, herkes okuyabilir, herkes kazanabilir. Okumalı da... 

İnsanlar kitap okumayabilir... Sıkıcı gelir, geçiştirir belki de ama biz okumalıyız, hayatta kendimizin farkına varmak için okuyup geliştirmeliyiz. Boşuna mı demişler; ''İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir ''diye.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                       BURAK ELEKLER   6/C 

                                                                                                                                                                                                                İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu 

 

ŞEYMA NUR İME, İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

Hey! Bak buradayım. Şu tozlanmış raflardayım. Ne kadar üzgünüm. Günlerdir kimse yüzüme bakmadı, herkes artık telefonların yüzüne bakar oldu.  

Kimse bana değer vermedi, kimisi okuldan gelince bir kenara attı, sayfalarım buruştu yırtıldı. Kimisi beni sıcak yaz günlerinde yelpaze yapıp salladı okumak yerine. Çok ama çok incindim madem okumayacaklar oradan oraya atılacağım neden varım ben bu dünyada? Neden ilk ayet oldum? Neden birçok hadiseye konu oldum? Koskoca cihan hükümdarları neden okudu beni? Koca koca kaleleri okuyarak mı geçtiler? EVET. Bütün bu soruların cevabı OKUMAK! 

Bilim insanları ortaya attığı fikirleri boşu boşuna mı söylüyordu? Newton'un yer çekimini keşfederken sadece kafasına elma düştüğü için mi bulduğunu düşünüyorsun? En çok Newton'un, Einstein'ın, Kâtip Çelebi'nin, İbn-i Sina'nın elinde eskidim ben ama oradan oraya atılmaktan değil. Sabahlara kadar okunmaktan eskidim ben. Ben kimim biliyor musun? Ben Kitabım senin okuman, hayatının her yerinde sana yol göstermek için varım. Beni okuman dileğiyle...

 

   ŞEYMA NUR İME   7/D   

  İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu 

                                                                                         

GÖKÇE NUR ARSLAN, ESRA ALAŞ, ŞEVVAL ARSLAN, İLKNUR ÖZDAĞ, ELİF CEYLİN YARDIMCI

OKUMAK BİLGELİKTİR

İnsanın öğrenme ve kendini geliştirme isteği çocukluktan itibaren başlar. Okumaya başladığımız andan itibaren fikir yapımız, hayal dünyamız ve sözcük darağacımız gelişmeye başlar. İnsan için öğrenmenin en kolay ve en etkili yolu kitap okumaktır.

Okuma aşısıyla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi bir geleceğe giden insanoğlu olacaktır. Okumak, cehaletin farkına vararak bilginin gücünü hissetmektir. İnsanlar düşünerek yaşamlarını sürdürürler. Düşünmek için bilmek için okumak gerekir.

İnsan için okumak her zaman önemli bir yer tutmuştur antik çağlara baktığımız da büyük kitaplıkları ve kütüphaneleri olmayan uygarlık yoktur. Her okuduğumuz kitap bize ayrı bir düşünce ve renk katar.  Bu düşünceler ışığında yolumuzu aydınlatacak kandil gibi olur kitaplar Gelişen toplumlara baktığımızda okuma oranlarının çok yüksek olduğunu görürüz. İlim, bilim ve teknoloji alanlarında ileri seviyededirler.

Okuma yazma oranları düşük cahil toplumlar günümüz şartları rahat bir yaşam sürerler ve geri kalmaya mahkûmdurlar. Cehalet, bilginin düşmanıdır. Ancak okuyan milletler cehaleti yenebilir. Okumak bilgimizi arttıran ufkumuzu genişleten ve güzel düşüncelere sahip olmamıza yarayan ALLAH’IN bize verdiği en güzel lütuftur.

        GÖKÇE NUR ARSLAN 10-A

 

 

OKUMANIN ÖZGÜRLÜĞÜ

 İnsan okumakla birçok yönünü geliştirebilir. Ve güzelleştirebilir. Okumanın belli bir saati, yaşı, vakti yoktur. Yüzyıllardan beri vardır okumak. Okumak bazılarına göre bir kitabın sayfalarını çevirmektir sadece kimine göre ise her kelimesinde ayrı bir anlam taşıyan hazinedir. Okuyan insan normal hayatta yapamadığı bir sürü şeyi elindeki o kitapla yapar. O kitabın içine dolar ve akışa bırakır kendini. Kimi zaman gökyüzündeki bir bulut kadar hafif hisseder kimi zaman kuşlar kadar özgür. Bilgi edinir ya da buna çabalar, kendini geliştirmek ister. Okuyarak bir sürü eksik yönünü tamamlar. Kitabı tam anlamıyla okuyan insanların ifadelerini izleyin yüzleri her sayfada değişir. Sanki olayı o yaşıyormuş gibi hisseder. Heyecanlanır duygulanır, sevinir bazen kitap hiç bitmesin ister. Çağımızın hastalığı teknoloji yerine okumayı tercih eder. Sadece kitap okuyarak değil çevresindeki her şeyi okuyarak tam anlamıyla okumuş olur. Yani ilk emir “ikra” kelimesini uygular hayatında.

     ESRA ALAŞ  11-C

 

OKU-OKUT-OKUN

OKU!

 Yüce dinimiz, okumaya büyük önem vermiştir. Kuran-ı Kerimde “Rabbinin adıyla oku” buyurulmuştur. Rabbimiz insan yetiştirmenin temeline “Rabbinin adıyla okumayı”  koymuştur. Okumak bu kadar önemli bir şeydir. Kendini en iyi şekilde yetiştirmenin en iyi yoludur “okumak”.     Okumak nefes almak gibidir. Okudukça hayatta kalırsın. Bilginin gücü insanı yaşatır. Okumak, özgür olmaktır. Kendi kararlarını kendin alman demektir. Kitap okuyarak zaman geçiren nesiller başarılı ve iyi yetişmiş olacaktır. Eğer hala bir kitap beni nasıl değiştirir ki diyorsanız elinizdeki kitaba bakın bir zamanlar oda odundu okuyarak daha güzel bir dünya olabilir. Şimdi en yakınınızdaki kitaba uzanın ve dünyanız güzelleşsin.

        ŞEVVAL ARSLAN 12-A

 

OKUMAK

 İkra  “oku” Allah’ın adıyla oku okumak bizi sefaletten ve cehaletten kurtarır ve ufkumuzu açar. Okumak F. Kafka’nın sözüyle  “insanı ısıran kitaplar okumalıyız; çünkü okuduğumuz kitap bir yumruk indirerek bizi uyarmıyorsa pek de fayda sağlamaz diyerek, okuyacağımız kitapları iyi seçmemiz gerektiğini zamanın süzgecinden geçen doğru, yararlı, yeterli olduğu zaman içinde eleştirisi yapılmış olmaktır” diyor. Bu nedenle okuyacağımız kitaplar ilgimizi çekmeli, bizi etkilemeli ve değerli olmalıdır. Okudukça hangi kitapların daha değerli olduğunu anlayacak,  böylece daha sağlıklı seçimler yapabileceğiz. Kuran-ı Kerimde de bahsedildiği üzere ilk ayetimiz ve ilk emrimiz olan “oku” kelimesi bize rehber olmak için gönderilmiştir. Son olarak okumak bizi daha ileri ve güzel yollara sürükleyecektir.

           İLKNUR ÖZDAĞ 10-A

 

 

  

Şeyma ÖZDEMİR, Mine TUNCER, Gülsüm ÖZÇETİN, Raziye GOBAR, Sevde YILMAZ

KİTAP RUHUN İLACIDIR

Kitaplar bize çağımızın en önemli zenginliği olan dilimizi ve zamanımızı en doğru şekilde kullanmamızı öğretir. Kitaplar gazete ve dergilere çok daha derin bilgi içerir. Kitap okumak bir yaşam biçimidir. Okuma alışkanlığı olmayan kişiler kitap okumayı gözünde çok büyük bir işmiş gibi görürler. Asla okumak istemezler. Neden mi? Çünkü kitap okumanın onların gözünde bir kıymeti yoktur. İnsan okuduğu sürece bunun getirisini, heyecanını her dönemde yaşar. Okumak ruhumuzu yüceltir ve insanlar bize daha fazla değer verir. “Kitaplar solmayan çiçeklerdir .” Onlara iyi bakmalıyız. Onları okumak için aldığımızda kapağını dahi açmadan bir köşeye koyarsak işte o zaman kitap solar. Kitaplar raflarda evimizin bir köşesinde öylece durmak için değiller. Onlar süs eşyası da değil. Onlar bizim geleceğimizin ve hayallerimizin başlangıcıdırlar. Unutmayın! “Yazarlar ölür ama kitaplar kalır.” Onlar hep bizimledirler. Kitap okumak hayata bakış açımızı değiştirir. Kültürümüzü artırır. Okumak için kitap aldığımızdan itibaren onunla birlikte içindeki hayallere dalarız. Zamanda yolculuk gibi adeta bazen en yakınımızdan çok kitaplar bizim en yakın arkadaşımız olur, dostumuz olur, ailemiz olur. Ne demişler “En büyük düşman cahil dosttur.” Onları yalnız bırakmayalım. Biz bıraksak da onlar bizi bekliyorlar. Kitaplardan bağımızı koparmayalım.

                                                                                                                                     Şeyma ÖZDEMİR 11-B

                    

                   

 KİTAP OKUMAK FAYDALARI

Kitap okumak ne demektir? Kitap okumak gidemediğimiz, göremediğimiz ve hatta hayal bile deremediğimiz yerlere bir bilettir. Kitap okumak bir rüzgâr gibidir. Devam ettikçe devam eder. Her kitabın kendine ait duyguları, mekânları, olayları, heyecanları vardır. Bir kitabın sonu kötü bitebilir. Birinin romantik, birinin korku ve bu kitapları okumak insandan insana değişir. Kimisi korku her kitabın kendine göre güzelliği vardır. Bir insan kitap okumak istemese de alıp başını okusa eğlenceli gelirse o kitabın sonunu merak edip okuyacaktır. Kitap okumak okumayı hızlandırır, bilgi veriri, bilmediğimiz kelimeleri öğreniriz, düşünce ufkunu geliştirir. Kişilerin olaylara bakış açısını değiştirir. Kitap kişilerin kelime dağarcığını geliştirir. Kitap okumak güzel bir uğraştır. Kişinin vaktini güzel geçmesini sağlar. Kitaplar hayal gücünün sınırlarını genişletir. Hayal gücü genişledikçe başarı ve mutluluk gelir. Bir kitabı okumak onu kendiniz için baştan yazmak gibidir.

                                                                                                                      Mine TUNCER  9-A 

 

 OKUMAK GÜZELDİR

Okumak bir gemi gibidir. İlerledikçe daha çok yeri keşfedersin. Kitabın derinlerine inildikçe hayal dünyasına dolarsın. Sanki kitabın içindeki olay gözünün önünden geçer. O olayın içindeymiş gibi hissedersin. Kitap okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsın bile. Mesela kitap okurken yemek yemeği bile unuturuz. Kitap insanı öyle bir içine aldırırsa birden her şeyi unutuverirsiniz. Öyle bir hayal gücü ki okumakta içindeki okuduğun her şeyi canlandırman gerekir. Canlandırınca okuduğunu anlarsın. Kitabın içinde ne olaylar olduğunda anlarsın. Okumak hayatın bir parçasıdır. Okumadan hayat geçmez. Hayatın anlamı okumaktır.

                                                                                                                Gülsüm ÖZÇETİN 9-A

 

 İKRA

Okumak her şeyden önce kişinin kendisi herkesten farklı kılmayı sağlayan bir eylemdir. İnsanların kendilerini geliştirmesi adına ve daha kaliteli bir hayat sürmesi için okumak, okumak gerekir. İnsanoğlu yaşadığı çevreyi geliştirmek, güzelleştirmek uğruna hep bir çaba içindedir. Çünkü bilir ki okumak kişiye kişiden topluma da içinde yaşadığı dünyaya yön verir.

Hayatta yaşamadan hiçbir şey öğrenemeyiz. Fakat kitaplar yaşamadan da bize bir şeyler öğretebilir işte bu yüzden kitaplar iyi bir dost ve güvenilir bir sırdaştır belki de iyi bir öğretmen…

Bu yazıyı okuyan herkese gencine, yaşlısına çocuğuna sesleniyorum. Kitap okumaktan vazgeçmeyin ki, sağlam bir temel üzerine inşa edilsin yaşamımız. Kitap okumak için bir sürü bahanemiz var aslında Oysaki kitap okumak için bir sebebimiz var mı? Sizi duyuyor gibiyim tabi ki yok. Neden yok hiç düşündünüz mü? Hayattaki tek amacımız kendimizi yarınlara ve yarının çocuklarına iyi bir örnek olarak yetiştirebilmek ve özümüzü bilmektir. İşte bu yüzden okumalıyız. Kendimiz için geleceğimiz için ve tabi ki de ahiret günü için.  Unutmayalım ki geçmişten kadim dostumuz, ebediyete kadar da bize en sadık yoldaş olacak bu hazineye gereken ehemmiyeti vermeliyiz.

Raziye GOBAR 11-B

 

 

KİTAP AŞKI

Bilirsiniz, bize büyüklerimiz sürekli “ Kitap okuyun “ diye tavsiyede bulunurlar. Demek ki onlar okuyup faydasını gördü ve bizimde bundan faydalanmamızı istiyorlar. Düşüncesi içinde olmalıyız ama kitap ne olursa olsun içten gelerek okunmalıdır. Bize okuyun dedikleri için değil gerçekten içten okuma yapılmalıdır.

Her kitap yeni bir ufuk açarken bilgi okyanusunda bir damladır bizim için. Kitapsız hayat susuz bir çöle benzer. Nasıl o çölü susuz geçemiyorsak, bu hayatı da kitap okumadan geçemeyiz en mutlu olduğumuz anlarda ve ya üzgün, moralimizin bozuk olduğu zamanlarda her sayfasıyla kelimesiyle yanımızda olduğunu hissettiren bir dostumuzdur kitaplar.

Kimsen yoksa bile eğer kitabın varsa yalnız değilsin. Çünkü kitaplar bizi asla terk etmeyecek tek gerçek dosttur.

İnsan okudukça yeni bilgilerle donanır okumak şu hayatta en değerli şeydir üzülürsün okursun, üzüntün geçer, canını sıkılır okursun keyfiniz yerine gelir.

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Mesela soruyu çözmek için anlamak gerekir. Anlamak için de okumak gerekir. Anlamak içinde kitap okumak gerekir. Ayrıca kitaplar kelime haznemizi geliştirir. Kitaplar bize birçok bilgide kazandırır. Toplum içinde bilgili insanlar her zaman iyi görünür, saygıyla karşılanır.  Kitaplar da bu yolda bizim en büyük yoldaşımızdır. O zaman ne duruyoruz? Raflarda bizi bekleyen hazinelerin farkına varalım ve kitap okuyalım. Unutmayın! Her kitap yeni bir dünyadır. Siz de dünyanızı hemen keşfetmeye başlayın. Yeni ufuklara açılın. Kitapla uçup gökyüzünde gezinin.

                                                                                                                                        Sevde YILMAZ 9-A

 

AYŞE DUDU KIZGIN

İlk olarak size kitaptan bahsetmek istiyorum. Kitap gizli bir hazine gibidir. Kitaptaki bilgiler anahtar olur ve bilgileri öğrenerek sandığa ulaşıp sandığı açarsınız. Sandığın içinde ise çıkardığınız dersler ve bilgiler bulunmaktadır. Siz buna ulaşırsanız ne mutlu size. Eğer ulaşamamışsanız kitabı okumuşsunuz veya okumamışsınız hiçbir şey ifade etmez.

Biliyorum kitap okumak biraz sıkıcı gelebilir. İlk başlarda bende öyle düşünüyordum. Ta ki ortaokula gelene kadar. Öğretmenlerim kitap ve okumanın önemini anlattıkça bende bir istek uyandı. Artık kitapsız yaşayamıyorum. Kendimi satırların arasında kaybediyorum. Kitapsız geçirdiğim günlere geri dönmek, telafi etmek istiyorum.

Daha önümde bir sürü sınavlar var. Biliyorum ki bu okuduğum kitaplar ilerde iyi bir geleceğimin olmasını sağlayacak. Allah vardığım emeklerin karşılığını fazlasıyla verir.

 

KİTAPTIR BENİM DOSTUM

Kitaptır benim dostum,

Her gün yeni bilgiler öğreniyorum.

Yarım saat bile olsa,

Her gün okuyorum.

 

Kitap okumayanlaradır sözüm.

Başa geçer ömrünüz,

Bir kere okusanız,

Tadına doyamazsınız.

 

Kitapsız bir insan,

Bomboş sayfalar gibi,

Okumak istersin ama

Bomboştur içi.

 

Okumaya başladığın an,

Sanki içinde gibi hissedersin,

Sen masal olursun,

Okursun kendini

 

                                                                                                               AYŞE DUDU KIZGIN  

KADİR YASİR YILDIZ, ESMA ARAÇ, AYŞE DUDU KIZGIN

OKUMALI

İnsan çok okumalı çok!

Kitaptan daha güzel şey yok.

Kitaplar bilgi hazinesi,

Okumaktan başka çare yok.

 

Masalda devler, cüceler

Okurum ben gündüzler geceler.

Okumayan her daim heceler,

Okuyan büyük adam olur abiler!

 

Onunla öğrendim ben okumayı.

Güzel güzel şiirler yazmayı,

Sevgiyi, merhameti, insan olmayı…

Öğrendim kitaptan kültürle dolmayı.

 

Öğrendim ben iyi değerleri

Şevkati, yardımseverliği, hürmeti

Hayal gücüm mükemmelleşti.

Okumak benim için henüz bitmedi.

 

                                                                                                  KADİR YASİR YILDIZ

 

BİLMELİYİZ

Bilgi, sevgi, ilgi,

Bakış açısıdır ileri,

Barış için düşünmeli,

Sorunları çözmeli.

 

Bilgili insan nitelikli,

Almış başarının eğitimini,

Hazırlamak için geleceği,

Bilip anlamış geçmişini.

 

Cehaletin sonunda,

Bilgi çıkar açığa,

İlim aydınlığına,

Işık verir insanlığa.

 

Başarmak için çalışmak gerek,

Bilgi edinip üretmek gerek,

Kalkınmak için istemek gerek,

Her şey için okumak gerek… 

                     

ESMA ARAÇ

 

 

  

NESLİHAN NUR TOKDEMİR, BEGÜM BELENKAYA

“OKUMAK”

Ne güzeldir kitap okumak.

Hem okuyup hem yazmak,

Bilgidir her şeyin başı.

Okumanın asla olmaz yaşı.

 

“OKU” dur ilk inen ayet.

İnsanda olmalı iyi niyet.

Zalim olma kardeşim,

Okuyanda olur merhamet.

 

Harf öğretene köle olursun.

Kültürlü insanı her yerde bilirsin.

Sen oku yüzün gülsün.

Toprakta fidanlar büyüsün.

 

Okursan bilirsin sen,

Okumazsan nerden bileceksin Türkçe, Fen,

Kültürlü olursun her dem,

Okursan kazanırsın kıdem.

 

Hayat çok kısa,

Ömrünü geçirme boşa.

Oku sende her zaman,

Hep bilgili yaşa…             

                                                            NESLİHAN NUR TOKDEMİR 

 

 

 OKU!

Oku! Yaratan Rabi’nin adıyla oku!

İlk emri buysa eğer

Okumaya dinimizin verdiği değer,

Al eline kitabını “oku” der.

 

Kitap vücudumuz olsa eğer

Kalp olurdu onun olduğu yer

Kütüphane beyin olurdu.

Sana kitap yolunu tutturdu.

 

Kitapların hepsini okuduysan eğer

Beyin “bir kitap daha oku.” Der.

“Hemen kütüphaneye git,” der.

İyi düşün, doğru karar ver

Son olarak Allah’a emanet eder

Kitap yolunda olmanız dileğiyle gençler…

 

                                                                                                                        

    BEGÜM BELENKAYA

 


Kayıt Ol



Üye Girişi