İKRA ANADOLU
İKRA ANADOLU

İKRA ANADOLU

Yazarın Haberleri
BİLGİ HAZİNESİ OKUMAKTA SAKLI,NURİYE GEZGİN, RUHUNU OKUMAKLA BESLE, GÜLSEREN MEMİŞ, OKUMAK AYRICA...

BİLGİ HAZİNESİ OKUMAKTA SAKLI

İnsanların yaşaması için kalbinin atması, düşüncelerin yaşaması için kitap okumak gerekir. Bunun için vaktinizi boşa değil, kitap okuyarak geçirelim. Çünkü kitaplar insanların aynasıdır. İnsan okudukça bilgileri artar, kitap okudukça bilgi hazinemiz çoğalır. Kitap dünyadaki en değerli hazinemizdir. Bu hazineye sahip çıkmak için haydi el ele kitap okuyoruz. Kitap okumaya devam ediyoruz. Bildiğimizi pekiştirmek, bildiğimizi kalıcı hale getirmek, bilmediğimizi de öğrenmek için okumak gerekir. Çünkü okumak en güzel sanattır. Ağaçlar suyla beslenir, insanlar kitapla beslenir. Benjamin Franklin ne demiş “bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve bu gafletten doğacak felaket azalmaz.” demiş ve çok güzel de söylemiş. Bu felaketi azaltmak için devam ediyoruz okumaya.

Kitap okumak güzeldir

İnsan kitap okudukça

Hayatına yön verir.

Her zaman İKRA… İKRA… İKRA…

 

 

                                                                                                                   NURİYE GEZGİN  

 

RUHUNU OKUMAKLA BESLE

Kitap okumak insanı cahillikten, acizlikten, insanlara muhtaç olmak’ tan kurtarır. Kitap okumak insanı daha farklı, daha bilgili, daha saygılı ve daha onurlu birisi yapar ve toplumda. Her zaman saygı görür şükürler olsun yüce Allah (c.c.) ilk inen surede bile insanları okumaya davet etmiştir. Biz bu okumalarımız sayesinde yüce kitabımız Kur ‘an-ı Kerim’i Allah’ın emir ve yasaklarını öğrenip, görebiliyoruz.  Okumak dinimiz ’in insan okuyarak öğrenir, bilgilenir. Ama bazı insanlar, okumayı zor bir iş gibi görüp kitabı tercih etmezler. İşte insanlarda bunun farkında değiller, zaten okumak zahmet ister, güç ister. Eğer insanlar bunun farkına varırlarsa eminim ki daha güzel bir geleceğe sahip olacaklardır.

 

                                                                              GÜLSEREN MEMİŞ

 

 

 

OKUMAK AYRICALIKTIR

İslam’ın ilk emri “OKU ”dur. Allah, Peygamber aracılığıyla vahiyle bu emri bize iletmiştir. OKU” emrini kime sorsanız bilir lakin uygulayanların sayısı nerdeyse yok denecek kadar azdır. Hatta Türkiye, okuma oranı olarak %0,1 ile 86. Sırada olmasıyla birlikte sonlarda yer alıyor. Çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmak da okumaktan geçiyor. Gelecek bizim elimizde dolayısıyla…

Okumak, insanı yeni duyguları keşfe çıkarır. Bize yenidünyalar gösterir. Aynı zamanda bir kişi konuşurken ya da deneme, söyleşi vb. Yazarken o kişinin okumaya verdiği değer de anlaşılır. Çünkü okuyan insanın kelime hazinesi geniştir, cümle kurmakta zorlanmaz ve konuşması akıcı bir biçimdedir. Ama okumayan insanda da bu durum tam tersine döner. Nasıl ki yemek, su içmek gibi şeyler temel ihtiyaçlarımızsa kitap okumakta öyle olmalıdır.

Konuyu Voltaire’nin sözü ile özetleyelim :“kitabın yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir. Velhasılıkelam, “gelecek kitap okumakla gelecek “diyebiliriz. Siz siz olun, kitap okumayı asla bırakmayın!

 

 

                                                                                                                                    CEYDA UZUN

 

 

GELECEK OKUMAKTA

“Okumak, kitap, hikâye, roman” kelimelerini öğrencilere söylediğimiz zaman kimileri bu kelimeler sayesinde yoluna ışık tutar; kimileri ise bu kelimelerin gücünü anlayamadan kitaba olan ilgisi azalır. Bize hep :“Bu ülkeyi okuyan nesil geliştirecek”. Derler. Biz eğer hep birlikte okursak gelecek bizim için fırsat haline dönüşecek. Ama “Hep birlikte .” Bunun için okumayı kendi ile bütünleştiremeyen öğrencilere yardım etmemiz gerekiyor. Aslında kolay bir yolu var: Kitabı ve okumayı öğrencilere aşılayarak onlarda merak duygusunu uyandırmak. İşte tam bu anda bunu başarabilirsek; kendimize ve ülkemize en parlak dönemini yaşatırız. Bizlere düşen ise birbirimize kenetlenerek okuyup, ders çıkarmak.

 

 

                                                                                                                                      ASUDE  YILDIZHAN

ÇAY İMAM HATİP ORTAOKULU, MERYEM ZÜMRA CAN, KİTAP OKUMAK, İKRA DERNEĞİ

KİTAP OKUMAK

Kitap okumaktan gelir bilgi,

Farklı şeyler öğrenmek ve benzeri…

Hepsi ile birlikte gelir sevgi,

Sakın kaçırmayın beş vakti,

 

Okuduğunu düşün aynı zamanda,

Yoksa olmaz bir yararı sana,

Bilmediklerini araştırsana,

Böyle daha güzel baksana.

 

Tüm derslerin başı,

Okumak kitabı,

Sadece kitapla belki de,

Olacaksın başarılı.

 

 

KİTAP OKUMALISIN

Meyvesi olan bir şey kitap okumak.

Örneklerden biri kültürlü olmak,

Bence özgürlüğün tek anahtarı,

Okumaktır kitabı.

 

Bence iyi bir insan olmuşsun,

Demek ki okumaya borçlusun,

Yardımı dokunur her alanda,

Eğer kitap okuduysan sana.

 

Bana çok yardım etti.

Her zaman işime geldi.

Olmak istiyorsan başarılı,

Okumalısın kitabı

 

                                                                         MERYEM ZÜMRA CAN

                                                       ÇAY İMAM HATİP ORTAOKULU / AFYON   7.Sınıf

 

KİTAPLA HAYAT, DAHA GÜZEL HAYAT - KİTABIN ÖNEMİ - OKUYARAK BAŞLA - OKUMAK

KİTAPLA HAYAT, DAHA GÜZEL HAYAT

Yarını planlarken bugünkü hedefimizi gelecekte gerçekleştirmek için kitap okumak en büyük hazinedir.

Kitap okumak büyük bir kurtuluştur. Yani bir insanı geliştiren de güçlendiren de bir kitaptır. Bize yarayan bir nimettir kitap okumak. Ne var ki kitap okuyan bir uygarlık gelişmez. Doğru bir iletişim kurmayan etkili konuşmaz. Çünkü bir insan kitap okuyorsa emin olun ki o insan güzel, doğru ve tatlı dillidir. Bu kişilerin iletişimde tek tük hataları olabilir. Belki bu hataları yapmazlar bile.

Kitap insanın en iyi dostudur. Buna en iyi örneklerden biri bir arkadaşımdı. Sınıfımdakiler onu dışlarlardı. Dışlandıkça kitaba sarılırdı, kitapla iyi bir ilişki kurdu. Şu an iyi ve kaliteli cümleler kuruyor. Kelime hanesi de gelişmiş durumda… Kitapla kurduğu ilişkide tek kelime hanesi değil: hayal dünyası, etkili konuşmasında kitap büyük bir rol oynamış.

Kitap bizi A noktasından B noktasına götürmez. Tüm hayat boyu bize katkı sağlar. Kitap okumanın değeri budur bazıları ”Benim yaşım geçti, kitap okusam n’olur okumasam n’olur?” diyor. Nasıl eğitimin yaşı yoksa kitap okumanın da yaşı yoktur. Örnek olarak; dedem 78 yaşında hala kitap okuyor. Artık bu kuralı özümsemeleri, hayatlarına katmaları gerekiyor. Bir de bu kuralı özümseyip okuyanlar var. Fakat bunlar kitabı özümsemeden yorumlamadan okuyor. Bunların yanı sıra nasıl ders çalışırken dikkat dağıtan eşyaları odadan çıkarırken kitap okurken de aynı şeyi yapmalıyız. Çünkü bunlar dikkat dağınıklığına sebep olur.

İşte sevgili dostlar! Kitabı kendimize arkadaş edinmeliyiz. Nasıl bir insan kalbi olmadan yaşayamazsa beynimizde kitapsız yaşayamaz. Beynimizi geliştirmek için siz olun bol bol kitap okuyun. Çünkü bilgimizi geliştirmek kitap okumaktan geçer.                                                                          

 

      OSMAN EMRE KIZILKAYA     

 

 

 

KİTABIN ÖNEMİ

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Kitabın faydalarını saymaya kalksak günler geçer. Bir kişiye kitap okuma zevkini kazandırdığınız an o kişi bam başka birisi olur. Artık o kişi kitabın verdiği onca emeği kavrar ve ona karşılığını verir. Kitap okuyan kişiler kitabı okumaya başladığı an bam başka bir dünyada hisseder kendini. Artık o kişi kendini bam başka birisi zanneder kitap okuyan kişi kitabın diğer isimlerini de bilir. Bu isimler ise ancak kitap okuma zevkini kazanmış kişiler anlayabilir. Yol gösterici, rehber, kılavuzdur kitap. Kitabı seven kişi artık kendini özel zanneder kitap okuyan kişi ile okumayan kişiyi bir tutamayız dengede durmazlar. Kitap okuyan insan düşünceleri, fikirleri değişir ama okumayan bir insan hiçbir şeye yorum yapamaz. Kitabın zevkini bir kişiye tattırdığımızda o kişi de başkasına tattırır.  Çevremize bakmalı ve kitap okuma zevkini herkese tattırmalıyız

 

 

                                                                                MAHMUT AVŞAR

 

 

 

 OKUYARAK BAŞLA

Okumak önemli şey. Bunun önemli olduğuna itiraz etmeğiz her halde. Karanlık bir dönemden bizi yazı kurtardı. Yazı sayesinde bilim de gelişti. Kitaplar olmasaydı bilimde gelişmezdi. Okumanın önemini şu sözle de görüyoruz “bana bir harf öğretenin bin yıl kölesi olurum”. Görüyoruz ki en gelişmiş Ülkelerde eğitim farkı, bilgi, teknoloji çok. Kitaplar olmasaydı ilmi nasıl günümüze kadar aktarırdık? Allah (c.c)ilk ayeti “oku” emrini vererek başlatmış. Âmâ önce gönülden severek okumalıyız. Okumanın önüne her zaman geçenler olur ama biz pes etmeden yolumuzda devam etmeliyiz “İKRA” Derneği’nde başlandı ama önüne kimse geçemedi. Okumayı bırakmadan yolumuza devam etmeliyiz.

 

 

                                                                                                                                                     SULTAN BERKİL

 

 

 OKUMAK

Okumak insana çok şey kazandırır. Bilmediğimiz birçok şeyi öğreniriz. Ama çoğu insan bunun farkında değildir. Hatta bazı insanlar eline aldığı kitapları sırf okudum demek için okurlar. Âmâ bazı insanlar okuduğu kitaptan zevk alır okuduğunu anlayarak okur. Ancak böyle insanlar okumak nedir anlamışlardır. Ama bu durumu abartmazlar. Yani başkalarının gözüne sokarak okumazlar.

Zaten öyle yapan insanlar “okumak” kelimesiyle “gösteriş” kelimesine karıştıran insanlardır.

Kitapları okurken insanların içinde sürekli okumak o kitabı bitirmek hissi oluşur. Sonunu merak edersin. Böylece geçireceğin boş zaman çok değerli bir zamana dönüşür.

                 

 

                                                                                                RABİA KILIÇ

          

BİLMEKSE.. OKU, SAYFALARDAKİ YOLCULUK, KİTAPLAR UYGARLIĞA YOL GÖSTEREN IŞIKLARDIR, SAYFALARDAKİ DÜNY...

DOĞRUYU OKUMAK

İnsanoğlu için öğrenmek her zaman çok önemli bir yer tutmuştur. Öğrenmenin bir sürü farklı yolu olmakla beraber en genel geçer yolu okumaktır.  Okumak yalnızca yazılı bir metni okumak değildir. Anlamak, anlamlandırmak, çağırmaktır. Okumak bir yolculuktur aslında. Küçük bir çocuğun büyümesi bu yolculuğa gösterilebilecek en güzel örnek olacaktır sanırım. Çocuk ilk zamanlar hep annesine bağlıdır sonra biraz büyür ev içerisinde kendi kendine gezmeye başlar ama yine annesinin gözetiminde ilerler. Ardından biraz daha büyür bu sefer mahalleye çıkar yine annesiyle arasında bir bağ vardır. Yeterince büyüdüğünde ise annesinden bağımsız kalacaktır. Okumak yolculuğuna çıkarken de bizden daha birikimli daha bilgili insanların yol göstermesiyle yola çıkmalıyız. Zamanla bilgi birikimimiz, tecrübemiz arttıkça tıpkı büyüyen bir çocuk gibi özgür bir şekilde seçimlerimizi yapabiliriz çünkü okumak kadar ne okuduğun da önemlidir. Okuduğumuz şey bilgi dağarcığımızın kaynağı olacak ve bu kaynak temiz olursa su gibi insana fayda sağlar kaynak zehirli olursa insanı zehirler.    

Dünyaya hükmeden ülkelere baktığımızda hepsinin okuma oranlarının çok yüksek olduğunu yani bilgi sahibi olduklarını ve bu bilgiyi kullandıklarını görüyoruz. Geriye tek bir soru kalıyor. Hükmetmek mi, hükmedilmek mi? Eğer cevabımız ilkiyse yapmamız gereken şey bir an önce okumaya başlamaktır. 

SALİHA NUR KIZIL 10-A

 

 

YOLUMUZU AYDINLATAN IŞIK

Okumak hayatımızın her noktasında bize fayda sağlar. Örneğin ufkumuzu genişletir. Ufkumuzun gelişmesi ise hayatımızda daha doğru kararlar verebilmemiz için çok önemlidir. Hayatımız hakkında daha doğru karar verdiğimizde daha doğru ve daha örnek bir hayat yaşamış oluruz. Eğer bunun tam tersini yapar hayatımızla alakalı en küçük bir yanlış karar verirsek bu hayatımızın sonlanmasına bile neden olabilir. Örneğin hayatımızın yanlış bir zamanında yanlış bir karar vererek sigara içmeye başlarız ardından bağımlılık yapar ve bırakamayız. Bir anlık verilmiş yanlış bir karar hayatımızı sona erdirebilir. Kısacası okumak ve kitaplarla haşır neşir olmak insan hayatının her noktasında önemli bir yer tutmaktadır. Okumak uçsuz bucaksız bir denize açılan bir gemi gibidir. Neyle karşılaşacağını bilmeden gidersin ama gittiğin yer mutlaka seni okumanın güzellikleriyle karşılaştıracaktır.

                                                                                                                             FATMANUR ERKAN 11-C

 

OKUMA EYLEMİ

Kuran’ı Kerim’in ilk emri olan “ikra” yani okumak insanoğlu için en faydalı eylemlerden biridir. Örneğin; okuyan birey empati kurma yeteneğine sahip, düşünce yapısı gelişmiş bir bireydir. Okuyan insanın yaptığı konuşma çok daha doğru kelimelerle kurulmuş ve daha etkilidir. Biz insanlar bizi bir yerlere götürenin ayaklarımız olduğunu düşünürüz, fakat bizi ayaklarımızdan daha ileriye götüren şey okumaktır. Bir roman okumaya başladığımızda oradaki karakterle bütün oluruz. Onun gibi yaşar, onun gibi düşünürüz. Bu da okumanın bizi ayaklarımızdan daha ileriye yani başka bir ruha götürdüğüne inanırız. Okumak bedenin ilacı değildir belki ama ruhun ilacıdır.

                                                                                                                              ZEHRA ÇEKEN 11-C

 

 

ÖYLE GÜZEL ŞEYDİR Kİ OKUMAK

Ne için okunmalı bir kitap, performans ödevi verildi ya da biri bizi okumaya zorladığı için mi? Hayır kitap; anlamak, hissetmek kendimizden bir şeyler bulmak için okunur. Kitaplar amaç değildir hayatımızın birçok anında fakat o kadar güçlü bir araçtır ki, hiç bilmediklerimize, hiç görmediklerimize, hiç hissetmediklerimize götürür bizi hem de hiç karşılık beklemeden. Öylesine güzel şeydir ki okumak, insana kaybetme korkusu yaşatmaz. İnsan, bazen takvim yaprağının arkasındaki o kısacık yazıyı okursam ne kaybederim diye düşünmeli. Kitaplar, zorlayarak okunmaz, isteyerek okunur. Eğer isteyerek okumadıysan ondan alabilecek, kendine katabilecek hiç bir şeyin yoktur. “İnsan eline doğru kitabı alıp bir köşeye oturmalı sonra okumalı ve düşünmeli ne kaybetmiş olabilirim ki?” diye. İnsan ne olursa olsun kendisi verebilmeli kararını. Yalnız şunun farkında olabilsin yeter: Kitaplar okumak için değil anlamak ve hissetmek için okunur.       

                                                                                                                              HACER KAT 11-C

 

 

OKUMAK

Okumak hayatın efsanevi bir buluşudur. Okumak ruhumuzu açan, kalplerimizi aydınlatan bir hazinedir. O hazineyi bulmak biraz emek ister ama bulduğumuzda ise onu bırakacağımızı hiç sanmıyorum. Okumanın yaş sınırı yoktur ama o okumayı biraz geliştirmek gerekir çünkü 15 yaşındaki biri ile 50 yaşındaki birinin aynı anlaması mümkün değildir ama 50 yaşındaki birinin o okumayı geliştirmesi mümkündür. Okumak, yüreğimizle bulmamız gereken yegâne hazinemizdir.

                                                                                                                               İLKNUR ÖZDAĞ 10-A

 

 

 

BAŞARININ GÜCÜ KİTAP

Okumak insan için etkili bir öğrenme yoludur. Okuduğumuz her bilgide yeni bir kelime olabilir. Her zaman kalın bir kitap okumamız gerekmez. 10 sayfalık bir kitap okusanız bile az ya da çok çıkarımlarınız olur. Okumak hayal gücünüzü geliştirdiği gibi düşünmenizin seviyesini de yükseltir. Konuşma becerinizi arttıracağından diksiyonunuzu da geliştirir. Okumanın ne yaşı vardır ne de zamanı. Yaşlı genç ayrımı yoktur. Dinimizi anlatan kitaplar, hikâyeler, romanlar, dergiler ve daha fazlası. Her biri bize ayrı renk katar. Okuyarak yetişen toplum tüm alanlarda başarılı ve güçlüdür. Yeni makineler, yeni cihazlar hayatımızı kolaylaştıran aletler geliştirirler. Çünkü onların düşünce bilgisi, hayal etme güçleri gelişmiştir. O makineyi önce hayal edip tasarlar ve hayata geçirirler. Hayatımıza renk katmak beynimizi bilgiyle beslemek ve bilgilerimizi güçlendirmek okumanın sayesindedir. Ruhumuzun ilacı olan kitap yalnız kaldığımızda arkadaş, uzaklara gitmek istediğimizde bize yol arkadaşı olur.

                                                                                                                          GÖKÇE NUR ARSLAN 10-A

 

 

YAŞAMAK İÇİN BEDENİN NEFES ALMAK RUHUN DA OKUMAK ZORUNDA

Sizce okumak nedir, nasıl bir eylemdir? Okumak dediğimizde aklımıza insanları gözlemlemek gelmeli mesela, her adımında insanı biraz daha okumak. Bir şehre taşındığında o şehirdeki mimarı yapıyı, tarihi dokuyu öğrenmek gerek adım adım tarihiyle yaşamak için o şehri; eski evlerini, camilerini ve sokaklarını… Nasıl yemek yemeye, konuşmaya, paylaşmaya ihtiyaç duyuyorsa vücudumuz ruhumuzda biriktirmeye ve öğrenmeye ihtiyaç duyar. Ruhun ihtiyacı okumaktır. Çünkü hiçbir şeyi okumadan öğrenemezsin. Mesela biz müzik dinlediğimizi söyleriz. Aslında birinin ruhunun bizi okutmasıdır müzik dinlemek. Bir şehri seviyorsan o şehirde anılarını biriktirirsin, o şehrin sokaklarını okursun, insanlarını okursun. Aslında kitap okumaya çıktığın bu yolda hayatı okursun.

                                                                                                           AYŞEGÜL ÜSTÜNSOY 10-C

 

 

ŞEREF SAHİBİNİN EN GÜZEL ÖDÜLÜ

Bin bir çeşit okuma vardır mesela… Hayatı okumak, evreni okumak, insanı okumak, yüce kitabımızı okumak ve kitap okumak böylece uzayıp gider. Kitap okumak zihnimizi geliştirir, kelime haznemizi arttırır. Örneğin en yalnız hissettiğimiz zamanda bile bir bardak çay ve bir kitap bize dünyadaki tüm insanlardan daha iyi hissettirebilir. Böyle zamanlarda kendini kitabın derinliklerine bırakmak en iyisi. Çünkü o bizi tüm sadakatiyle kucaklayacaktır.

Hayatı okumak yaşamımızı kolaylaştırır, bize her zaman ipuçları verir. Eğer bu ipuçlarına sımsıkı bağlanırsan elbette ki seni saracaktır. Sonra evreni okur insan, evrende her şeyin bir düzen içerisinde olduğunu idrak eder. Tesadüften ibaret olmadığını kavrar ve kendinden bir parça bulur. Ve insanı okur. Okudukça da eşrefi mahlûkat olduğuna kanaat getirir. Bu sayede kendini bulur. Diğer insanlarla olan bağlarını anlar.

Sonra yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okumak da zihnimizi geliştirir. Kabrimize ışık olup amellerimizi parlatır. Efendimiz bile ümmi bir peygamber olmasına rağmen okuyun, ilim öğrenin diyorsa vardır bunda bir keramet demek ki. Rabbimiz’ in bize verdiği gözleri her sabah açtığımız halde şükretmeyi ihmal ediyoruz. Bari o gözlerle boş şeylere bakmaktansa ilim öğrenme amacıyla kitap okyanuslarına bakalım da hem gözümüz hem de gönlümüz huzur bulsun. Rabbimiz’ in ilk emrini nasıl ihmal edebiliriz ki...

                                                                                                                        BEYZANUR TOPRAK 11-B

 

 

OKUMAK

Okumak öyle bir şeydir ki insana doğayı sevdiren, insanı hayatla barıştıran, insana bilmediklerine öğreten, insanı insan yapan şeydir okumak. Bir insan kitap okuyorsa, kendini kitap okumaya veriyorsa, kendini o kitabın içindeki karakterler gibi hissediyorsa, kendini o kitaba bağlar ve kitapları hayatının merkezine koyar. Su hayattır, dedikleri gibi insanın okuduğu kitaptır hayatını belirleyen; işte herkes kitap okusun ki kendini hayatın güzelliklerinde hiç olmadığı kadar, kendini iyi bulabilsin. Kitap okumak kadar hiçbir şey güzel değildir bu hayatta. Bir de kitap okumak iyi iyi ama anlayarak, kendini o kitabın içinde bularak okumak kitap okumaktır. Bir insan kitabı anlamadan okuyorsa kitabı sevemez ve artık başka kitaplara karşı ilgi duyamaz hale gelir. Hayattan soğur aslında her insan kitap okumalı kitap okumayan insan dünyada ölü gibi yaşar, kitap okumanın vaktimde olmaz insan her yerde kitap okuyabilir, boş kaldığı zaman elbet olur işte ne kadar kitap okursak o kadar bize yararlı olur. Hayatımızın her yerinde işe yarar insanlarla iletişim kurmamızda toplum arasında bir şey okumakta işe yarar tek bunlar için değil, kitap okumak kendimize yararlı bizi biz yapan şeydir. Bence her insan kitap okumalı. Okumalı ki, kendini hayatın zirvelerinde bulabilsin.

                                                                                                        GAMZE NUR ZINI 11/B 55

 

 

OKUMANIN ÖNEMİ

Kitap vitrinleri süsleyen bir biblo değil zihinleri süsleyen bir armağandır. Tecrübelerle yirmi yılda öğreneceklerimizi, okuyarak bir yılda öğrenebiliriz. Kitaplar boş vakitte okunmaz kitap okumaya vakit ayrılır. Çünkü hayat kısa ömür kısıtlı. Sen okumayı bilirsen bir kitap kadar değerli olduğunu görürsün. Unutma; Okumadan geçen bir gün, yitirilmiş bir gün gibidir.

 

                                                                                                      RAZİYE GOBAR 11/B 110

 

 

OKUMAK

Bence okumak dünyanın bize kazandırdığı en güzel şeylerden birisidir. Okumak denince bazı insanların aklına bir şey gelmez ama okumak insanların akıllarına daha çok bilgi verir ve kelime hafızalarını geliştirir. İnsanlar okuduğunu anlayarak okursa daha çok anlar. Okumak sadece kitap okumak için söylenmez, Kuran-ı Kerim okumak için de söylenir. Allah’ın ilk emri olan ‘’OKU’’ ayetini ve o zamanki zorlukları düşünerek okumalıyız. Günümüzdeki insanların kitap okumak için vakitleri çoktur ama insanlar vakitlerini boş şeylere harcıyorlar. Okumak zihnin kapasitesini zorlamaktır. Gezip göremediği yerleri hayalinde canlandırmaktır. İnsanın kitap kokusunu kokarken dünyası değişir. Okumak insanlara birçok şey kazandırır. Dünya’da okumaktan güzel bir şey yoktur. İnsanlar hayatındaki şeyleri kitap okuyarak değiştirme kapasitesine sahiptir. Bir kitapta ne olur demeden alıp okuyup hayatımızda neler değişiyor görelim. Kitap okurken insan yolunu bile kaybeder. Sizce kitap okumak size neler kazandırır? Bence kitap okumak insana kalite katar ve özgüven verir. Bir kitabı okuyup anlamadığımız zaman bir daha okuyup anlamalıyız. Bence kitap okumak dinimizi ve dilimizi iyi anlayabilmektir. Kitap okumayan insanlar kendilerini çokbilmiş zannederler, âmâ kitap okuyan insanlar daha çok şey bilirler. İnsan kitap okurken önceden daha az şey bildiğini anlar. Kitap okuyanlara ve kitap okumak insanlara kitap okumamalarını da kitap okumayı ihmal etmemelerini de ve eksik konularını da tamamlamak için bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Ve kitapta geçenleri sadece okumak için değil hayata geçirmemiz gerekir. Yani sonuç olarak mutlaka kitap okumalıyız. Recep KAYA’’ Kitap okumak insanın dünya ve ahiretini kazanmasına yardımcı olur. ’demiştir.

                                                                                                          SEVDE YILMAZ 9/A

 

 

OKUMANIN ÖNEMİ

Okumak insan için en kolay öğrenme yoludur. Kitap okumak insanın kelime dağarcığını genişletir. Okumak bize her konuda katkı sağlar, özgüvenimizi arttırır.

Ancak günümüzde pek fazla kitap okuyan insanlarla karşılaşmayız. Kitap okuma alışkanlığını çocuklara küçük yaşta kazandırmalıyız. Kitap okumayı sevmeyen çocuklar çok çabuk sıkılırlar, okumak istemezler. Kitap okumak yerine, zamanlarını bilgisayar, telefon başında geçirmeyi tercih ederler bu onların daha çok ilgisini çeker.

Okumak dünya ve ahireti kazanmamıza vesile olur. Bu yüzden her zaman okumalıyız. Okumaktan sıkılmamalıyız.

                                                                                                                               ŞEYMA ÖZDEMİR 11-B

 

 

OKUMAK

Okumanın bize kazandırdığı değeri hiçbir şey kazandıramaz. Okumak insanı güçlendiriyor, zenginleştiriyor, insanı sakinleştiriyor. Ve en önemlisi insanın kendini bulmasını sağlıyor. Dünya hayatının karmaşasından, gürültüsünden uzaklaştırıyor. Bence okumak anne demek seni besleyen, sonra baba demek hayatının her anında yanında olan ama en özeli ve en güzeli de ne biliyor musunuz? Okumak vatan demek kendini hep iyi hissettiren, aslında herkesin en iyi dostu kitaplardır. Bir kitap alırsın çok gülersin, yine kitap alırsın çok ağlarsın en sonunda anlarsın senin en iyi dostun kitaplardır. Çünkü beraber ağlayıp, beraber güldüğün tek dostundur. Bu yüzden asla gerçek dostlarınızı unutmayın. Mutsuzsanız alın elinize bir kitap okuyun o sizi güldürür. Emin olun onlar sizi kenarda, köşede bir yerlerde bekliyor.

                                                                                                                         SELİN GÖNDER 11-B

 

 

İKRA

Kitap okumak insan için çok önemli bir etkiye sahiptir. İnsanın beyni güçlenir, bilgilenir. Hani bir söz vardır; ”çok gezen değil de, çok okuyan bilir. Diye gerçekten de öyledir. Gezen insan sadece gezdikleri yerleri ne de olsa insan her tarafı, her bölgeyi, her semti gezemez buna ömrü de yetmez. Âmâ kitaplar öyle değildir. Her kesitten, her bölgeden, her semtten bilgi alır ve daha çabuk öğrenilebilir. Gezmekle öğrenmekte çok güzel, eğlencelidir. Ama kitap kadar okumak kadar etkili değildir. Kitap okumak vücudu, beyni geliştirir. Belleğimizdeki anlamsız, saçma bilgileri çıkartıp yeni bilgi dolu bir bellek beyin olmasını sağlar. Küçüklükten okumaya, öğrenmeye, bilgi sahibi olmaya başlamalıyız. Bu konuda hevesli olmalıyız. Kitap okumak açıkçası her ne olursa olsun okumak önemli ve bilgili insan olmamıza çok çok fazla katkı sağlar.

                                                                                                                                 SEVİM ÖZKÜÇÜK 11-B

 

 

DOĞRU SEÇİM

Peygamberimize Cebrail (a.s) tarafından gelen ilk vahiyde olduğu gibi “ikra” oku kelimesi peygamber efendimizin (s.a.v) döneminden bugüne süregelmektedir. Okumak sadece kitap okumak anlamında değildir. Örneğin Hz. İbrahim’in Allah’ı arayışı, kâinata bakarak Allah’ı bulmamız. Bunların hepsi okumaya örnektir. Okumak sadece bir kitabı bitirmek değildir. Onu anlayarak, kavrayarak sayfası ne kadar olursa olsun ister 50 sayfa, ister 100 sayfa o kitabı anlayarak okuduysa her zaman hayatına katkı sağlamıştır. Mesela Kur’an-ı kerim okuyoruz. Çok güzel ama anlayarak okusak bizim için daha güzel olur. Bu konuyla ilgili hikâye anlatmak istiyorum. Ben bugüne denk okumayı sevmeyen okumaktan nefret eden insandım. Okula gidiyordum arkadaşlarım kitap okuyordu kendi içimden diyordum ki ne anlıyorlar bu kitaptan ben de bir gün kitap almaya kütüphaneye gitmiştim. Âmâ farkında olmadan Kur’an-ı kerim meali almıştım. Ders kitap okuma saatiydi. Ben ilk sayfadan başlayınca gözümden yaşlar akmaya başlamıştı. Çünkü ben Kur’an-ı kerim mealini ilk kez okuyordum. Daha önceleri Kur’an-ı kerim okuyordum. Âmâ Arapça bilmediğim için ne okuduğumu anlamıyordum. Benim kütüphaneye gidip farkında olmadan Kur’an-ı kerim mealini almam benim hayatımı değiştirmişti. Ben o günden başlamıştım hem ayeti okuyordum, hem mealini bu duygu benim için o kadar güzeldi ki Allah’ın bize ne anlatmak istediğini, bize ne mesajlar vermek istediğini anlayabiliyordum. Bir de hafızlığa merak salmıştım. Hafızlığımı kısa bir sürede bitirmiştim. Hem hafız idim. Hem de Kur’an-ı kerimin bize ne anlatmak istediğini biliyordum. Benim hayatımda işte böyle başlamıştı. Benim hayatımı değiştiren şey okumayı sevmemekle başlamıştı. Eğer okumayı sevmiyorsanız size katkı sağlayacak doğru bir seçim yapmadığınız anlamına geliyor. Benim doğru seçimim kütüphaneye giderek başlamıştı. Siz de kütüphaneye gidin doğru seçiminizi aramaya başlayın mutlaka doğru seçiminizi bulacaksınız. Bir de okumak istiyorsanız anlamaya çalışarak okuyun. Eğer o kitabı anlamıyorsanız hemen bırakın, başka bir kitap alın. Eğer onu da anlamıyorsanız böyle yapmaya devam edin. Sonunda doğru seçiminizi yapacaksınız. Sakın yılma işlemine girmeyin. Çünkü yılma eylemi sonunda kötü sonuçlar doğurur.

                BEYZANUR ASLAN 11-B

 

 

SAYFA SAYFA BAĞIMLILIK

 

Okumayı fazla sevmeyenlerdenseniz okumak için hedefler belirleyin. Zamanınızın büyük bir bölümünü okumaya ayırın. Bu da zamanla alışkanlık haline gelmeye başlar. Okuyarak hayal dünyamızı geliştirmiş oluruz. Kelime haznemiz gelişir; nerde nasıl konuşmamız, düşünmemiz gerektiğini anlarız. Okumaya başlayınca neler kazanacağınızı düşününüz. Hayata bakış açımız artık daha farklı olur. Genellikle herkesle duygudaşlık kurarız. Okuyarak bir şey kaybetmeyiz, sürekli okumaktan kazançlarımız olur. Zihnimizi kirleten öfke, kin gibi duygulardan kurtuluruz. Analitik bir düşünceye sahip oluruz. Kitap okumak bize bunları kazandırır. Sürekli okumak bize bambaşka bir pencereden dünyaya bakabilme düşüncesini kazandırır. İstediğiniz, sevdiğiniz içinde bilgi olan her şeyi okuyun. Okumaya nerden başlarsanız kardır. Sık sık hatırlarsan açar açar okursun. Kitap yol göstericidir, kim bilir tüm kâğıtların anlatmaya çalıştığı olursun. Kolay değil kocaman heybetli bir ağaçken küçük bir kitap olmak. Unutma kitaplar da korkar ama okunmamaktan. Sadece kitap gibi görme dostun gibi gör. Yalnızken kitap okumak yalnızlığını giderir, yalnız olmadığını anlarsın. Okumaya başladığımızda sayfa sayfa bağımlılık yapıyor. Önemli olan yalnızca başlamaktır.

İREM ÇAKIR 11-A

 

 

BİLMEKSE… OKU

Bu günü, düne ve geleceğe bağlayan bir köprüdür kitap. İnsanlar o köprüden geçtiklerinde kelime haznesinin, kendine olan özgüvenin ve konuşma becerisinin arttığının farkında olacaktır.

Kitap, bilginin kolaylıkla bulunabileceği bir kaynaktır. Okumak ise bilgiye ulaşmada ki en kestirme yoldur. Örneğin Kur’an-ı kerim insanlara güzel ahlakı, iyiliği, saygıyı, çalışmayı ve dürüst olmayı emreder. Bu erdemlere sahip olmakta okumanın payı oldukça büyüktür. Kitap okumamız için ne yaşın, ne yerin, ne de zamanın hiçbir önemi yoktur. Her zaman her yerde ve her yaşta kitap okunabilir. Kitap okumaya bir kez başladıysanız muhtemel ki devamı gelecektir. Çünkü okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kez tutuşunca bir daha sönmez ta ki siz kitapları tozlu raflara bırakmadığınız sürece.

Kısacası okumanın bizlere sayısız faydası vardır. Önemli olan okumanın değerini bilmek ve onu uygulamaktır. Bacon’un da dediği gibi “okumak bir insanı doldurur, konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır.”

 

                               MERYEM SARI 11-A

 

 

SAYFALARDAKİ YOLCULUK

Okumak düşünce yeteneklerini geliştirmek için çok önemlidir. Okuyarak tarihimizi ve dünyamızı da keşfederiz. Kitap okumak bizi çoğu defa farklı dünyalara götürür. Bir bakmışız ki okuduğumuz kitabın en son sayfasına gelmişiz ve hiç bitmesin istemişiz ama her son bir başlangıçtır.

Hz Ali’nin sözünde bahsettiği gibi “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” diyorsa bir harfin değerinin yanında siz bir de okumayı düşünün.

                                                                                                                                              RABİA ORAN 11-A

 

 

 

 

GELECEĞİN İÇİN “OKU”

Kitap, bilgi dostudur. Kitaplar, içinde binlerce cevher barındıran bir hazinedir. Okuyan insanlar okumayanlara göre, her zaman bir adım öndedir. Ama maalesef ki toplumumuz da okumayı sevmeyenler var. Bizlere pek çok bilgi kazandıran kitaplarımızı daha fazla okumalıyız. Özellikle aileler çocuklarına küçük yaşta okuma alışkanlığı kazandırmalılar ve kendileri de kitap okuyarak çocuklarına örnek olmalılardır. Atasözünde de geçtiği gibi “Ağaç yaş iken eğilir.”

Kitap okuyan ile okumayan insan bir olmaz. Kitap okuyan bir kişi daha bilgili, daha zeki ve okuma hızı daha hızlı olur. Ayrıca çok kitap okuyan bir kişi de okuduğunu anlayabilme kabiliyeti daha fazladır. Mesela bir paragraf sorusunu tek sefer de anlar ama okumayan ise anlayamaz. “Hiçbir gemi bizi kitaplar kadar ileriye götüremez.” sözünden de anlayacağımız üzere bize bilgi verebilecek kitap, ansiklopedi, dergi, gazete vb. gibi şeyler okuduğumuzda bizi meslek olarak da güzel yerlere getirecektir. Hiçbir kitap aynı değildir ve bütün kitapların bize kazandırdığı bilgiler ayrıdır. Okumanın yaşı da yeri de zamanı da yoktur. İnsan istediği her zaman okuyabilir. Yeter ki toplumumuz okumayı istesin. Hem ne kadar çok okursak kelime haznemiz de o kadar geniş olur.

Çevremizde ne kadar çok kitap okuyan varsa, o kadar güzel bireyler, bilgili kişiler ve bir o kadar da güzel toplumlar var demektir. Güzel bir toplum da güzel bir dünya demektir. Dünya’yı daha güzel hale getirebilmenin tek yolu ise iyi ve güzel olan şeyleri insanlara anlatıp, öğretebilmektir. Bunu başarabilmenin en kolay yolu da okumaktır.

GAMZE DEMİRCİ 11-A

 

 

 

OKUMAK?

Okumak… Okumak bazı insanlara hiç bir şey ifade etmeyebilir, eğer akıllarına sadece okumak gerekiyorsa. Oysaki okumak sadece kitaplara ait midir? Peki, okumak bilgi edinmek için midir? Kısmen… O zaman neden okur ki insan? Bazen bilgi edinmek veya mutlu olmak için diyebiliriz. Ama herkes için okumak farklıdır. Kimisi geleceği okur, kimisi geçmişi, kimisi de kitapları. Kitap okuyan da ufkunu genişletir, geçmişi okuyanda. Burada önemli olan kişinin bu bilgileri kendine yetirmesi, hatta içindeki o boşluğu doldurmasıdır. Mesela benim içimdeki boşluk tarihtir. Kütüphaneye her gidişimde ya da tarih bana herhangi bir yerden göz kırpışında mutlu olurum. Bu senin için belki Kur’an-ı Kerim okumaktır belki de geçmişi okumaktır. Dediğim gibi bu herkes için farklıdır ama tek bir şey vardır ki belki de bütün herkeste oluşur. Duygu… .Duygulardır. İnsanlardaki sevinç, mutluluk, merhamet gibi duyguların çoğunu oluşturur. Zaten içimizdeki duygulardan kişiliğimizi belirleriz.

Hani bir söz vardır neredeyse herkes bilir. “Elindeki çöpü çöp kutusu bulana kadar tutan insan okumuş insandır.” Aslında bu cümle her şeyi anlatıyor. Okumak, insanı insan yapandır.

CEMİLE NUR AY 9/A

  

OKUMAK SENİN ELİNDE

Gezmeyi seven var mı sorusuna sanırım herkes evet yanıtını verir. En uzak nereye gittin mesela? Van, Suriye, Fransa, Meksika veya dünyanın öbür ucu. Peki ya geçmiş, geçmişte o şehirlere gidebildin mi? Ya da Osmanlı Devleti’ne Selçuklular’ a görebildin mi onları? Nasıl görebilirim ki dediğini duyar gibiyim. Peki ya cevabı yalnızca okumakta gizliyse.  Şimdi eline bir kitap al türü ne olursa olsun. O kitabı oku, anla ve geçmişini öğren neredeyim, buraya nasıl geldim diye dön bir ardına bak. Allah’ü Teâlâ’nın ilk emri “Oku!” iken bu okumamazlık neden? Yalnızca aç kapağını, kitap seni içine öyle bir çekecek ki bir, iki, üç sayfa derken bir bakmışsın onlarca kitap bitecek. Şimdi oturduğun yerden kalk ve doğruca kütüphaneye yönel. Unutma hiçbir şey seni kitaplar kadar uzağa götüremez.

HİLAL ÖZÇETİN 9/A

 

 

 

 

OKUMAK FARKINIZ OLSUN

Okumak deyince aklınıza ne geliyor? Kitap okumak, Kur’an-ı Kerim okumak, hayatı okumak… Okumak raftan rasgele alınan bir kitapla yapılacak bir eylem değildir. Ruhumuza en çok dokunanı okumak. Okumak ne kadar kolay görünse de bir o kadar zordur. Okuduğunu anlamalısın ki, okuduğun kelimeler havada kalmasın, parçası olsun hayatının. Çünkü okumak bizi karanlıktan aydınlığa çıkaran yolumuzdaki ışıktır. İstersek onu hayatımızın bir parçası haline getirebiliriz. Okurken bir bakarız ki satırlar arasında gezerken bulmuşuz kendimizi. Şaşırmamalı insan, kitaptır bu. Okurken bizi hayalden hayale, maceradan maceraya götürür. Yani okurken yalnızca okumayız. Orada yazılanları kendi iç dünyamızda hayal eder yaşarız.

Okumayan insan yaprak dökmüş ağaç gibidir; okuyan da yeşermiş bir ağaçtır meyve veren. Yeşerelim ki hayatı emin adımlarla yürüyelim. Diyeceğim o ki farkımız okumak olsun.

TUĞBA KARAPINAR 9/A

 

 

 BİR CEVHERDİR OKUMAK

OKU! Eğer bir şeyin üzerinde çok duruluyorsa, sürekliliği devam ediyorsa biz anlarız ki o şey çok önemlidir. İşte bütün açıklık burada. Okumanın önemini biz buradan anlayabiliriz. Ta Peygamber Efendimiz’ den bu yana kadar gelen bir öğüttür okumak. Değeri hiç kaybolmayan bir cevherdir. Bu kadar önemli olduğunu bildiğimiz bir şeyi gerçekleştirmekten geri kalmamalıyız.

Çünkü bir gün gelir bu değer bizi alır başarıya, mutluluğa, huzura götürür. Zaman gelir bizimle bir dert ortağı olur. Bize arkadaş, yoldaş olur. Fakat okumazsak hayat devam eder ancak olduğumuz yerde sayıklar dururuz. Yaşamımız gitgide solar. Şurayı da unutmayalım kitaplar bizim konuşmamızı güzelleştirir, iyi iletişimler kurmamızı sağlar. Hiçbir şey için geç değil daha değeri belli olmayan birçok cevher var.

                                                                                                                            ZÜLFİYE ÇEVİK 11/C 115

 

 

          

OKUMAK HAYATTIR

Okumak, bize fayda sağlayacak en önemli faaliyettir. Zamanın birçok alanında faydalı olan okumak, geleceğimiz için önemli olmasının yanı sıra okulda, günlük hayatımızda birçok faydaları vardır. En önemlisi de arkadaşlarımızla veya günlük hayatımızdaki insanlarla iletişim kurmada önemli bir yere sahiptir. Okumayı insanlar arasında yaymalıyız.

 Seyahatlerde, misafirliğe gittiğimizde, okulda vb. yerlerde kitaplarımız yanımızda olmalıdır. Boş zamanlarımızda kitap, dergi, makale, bunların içinde en önemli olan kuranı kerimi okumalıyız. En önemlisi de bize yararlı kitapları okumalıyız. Geleceğine ışık tutan gençler olmak için, sınavlarda soruları anlamak için çok okumalıyız. Okuduğumuz kitabı anlayarak okumalıyız. Eğer anlamadan okursak okuduğumuz kitap bize hiçbir yarar sağlamaz ve “Bir arpa boyu yol alamayız.”

Okumak insanı bütünleştirir, yüceltir, daha bilgili ve kültürlü bir birey olmamızı sağlar. Bu nedenle okumaya çok özen göstermeliyiz. Kitaplara daha sıkı sıkı bağlanmalıyız ve onları hiçbir zaman yalnız bırakmamalıyız. Nasıl yemeğe, içmeye ihtiyaç duyuyorsak bir o kadar da kitap okumaya ihtiyacımız var. Okumanın faydaları saymakla bitmez. Bunun için ne yapıyoruz, hemen kütüphaneye koşuyoruz.

                                                                                                     

              CEYDA KARAKAŞ 11B  47

 

 

OKUMAK

Kitap okumak bir rüzgâr gibidir. Devam ettikçe devam eder, her kitabın kendine ait duyguları, mekânları, olayları, heyecanları vardır. Bir kitabın sonu kötü bitebilir, birinin çok maceralı olur, birinin romantik, birinin ise korku ve bu kitapları okuma insandan insana değişir. Kimisi macera sever, kimisi romantik, kimisi de korku. Her kitabın kendine göre güzelliği vardır.

 Bir insan kitap okumak istemese de eline alıp başını okusa eğlenceli gelirse o kitabın sonunu tekrar eder. Okudukça daha maceralı olacaktır. Sonunu merak edip okuyacaktır. Kitap okumak okumayı hızlandırır, bilgi verir, bilmediğimiz kelimeleri öğretir, düşünce ufkunu geliştirir, kişilerin olaylara bakış açısını değiştirir. Kitap okumak güzel bir uğraştır. Kişinin vaktinin güzel geçirmesini sağlar. Kitaplar hayal gücünün sınırlarını genişletir. Hayal gücü genişledikçe başarı ve mutluluk gelir.

Bir kitabı okumak onu kendiniz için baştan yazmaktır bence.

                                                                                        MİNE TUNCER 9/A

 

 

 

OKUDUKÇA DEĞİŞEN DÜNYA

Yüce dinimiz okumaya büyük önem vermiştir. Kuran-ı Kerim de “Rabbinin adıyla oku! O insanı alakadan (kan pıhtısından) yarattı. Rabbimiz insan yetiştirmenin temeline Allah’ın adıyla okumayı koymuştur. Bir insan dünyayı değiştirmek istiyorsa önce kendini değiştirmek zorundadır. Bunun içinde kendini değiştirmenin en iyi yolu “OKUMAKTIR”. Kitap okuyarak zaman geçiren nesiller başarılı ve iyi yetişmiş olacaktır. Eğer hala bir kitap beni nasıl değiştirir ki diyorsanız elinizde ki kitaba bakın bir zamanlar oda odundu. Okuyarak her şey daha çok güzel olur. Şimdi en yakınınızda ki kitaba uzanın ve kendi dünyanızı değiştirmeye başlayın.

                                                                                                                          Şevval ARSLAN 12-A

 

 

KİTAPLAR UYGARLIĞA YOL GÖSTEREN IŞIKLARDIR

İnsan sürekli değişen, gelişen, modernleşen ve üst üste biriktiren varlıktır. Peki, bu kendiliğinden mi oluyor? Hayır, insan bazı şeyleri görerek, duyarak, konuşarak, dokunarak ve yaşayarak tecrübe sahibi oluyor. Kitap okumak da bunlardan biridir. Kitap okumanın zamanı ve yaşı yoktur. Her insan kitap okuyabilir. Kitaplar inşalara bambaşka dünyaların kapılarını açar her biri bize farklı bilgilerle aydınlatır. Bugün gelişmiş ülkelerin kitap okuma oranlarını incelediğimizde onların neden gelişmiş olduğunu çok iyi anlayabiliyoruz. Dünyada ki tüm gelişmiş ülkelerde okuma oranı çok yüksektir gelişmemiş, geri kalmış ülkelerde ise kişi başına düşen kitap sayısı veya okuma oranının çok düşük olması hiç de şaşırtıcı değil.

Bizler ülkemizi gelişmiş, uygar, kültürlü, refah bir ülke haline getirmek için kitap okumalıyız ve insanların kitap okumasını sağlamalıyız. Kitap okumak kendimizi geliştirmenin yolu olduğu gibi eğlenmemize, güzel vakit geçirmemizi de sağlar. İnsanın fikir ve hayal dünyasını genişletir zevklerini yükseltir. Geniş düşünmemizi hayata farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur. Atatürk’ün de “kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamaktır” dediği gibi biz insanlar için havada ki oksijen ne kadar önemli ise kitapta o kadar önemlidir.

                                                                              Serra KALE 12-A

 

 

OKUMAK?

Okumak… Okumak bazı insanlara hiç bir şey ifade etmeyebilir, eğer akıllarına sadece kitap okumak geliyorsa. Oysaki okumak sadece kitaplara mı aittir? Peki, okumak bilgi edinmek için midir? Kısmen… O zaman neden okuruz ki? Bazen bilgi edinmek veya mutlu olmak için diyebiliriz. Ama herkes için okumanın anlamı farklıdır. Kimisi geleceği okur, kimisi geçmişi, kimisi ise kitapları. Kitap okuyan da ufkunu genişletir, okumayan da. Burada önemli olan kişinin bu bilgileri kendine yetirmesi, hatta içindeki o boşluğu doldurmasıdır. Mesela benim içimdeki boşluk tarihtir. Kütüphaneye her gidişimde ya da tarih ile ilgili bir şey görsem mutlu olurum. Bu senin için belki Kur’an-ı Kerim okumaktır belki de geçmişi okumaktır. Bu herkes için farklıdır ama tek bir şey vardır ki belki de bütün herkeste oluşur. Duygu… Duyulardır. İnsanlardaki sevinç, mutluluk, merhamet gibi duyguların çoğunu oluşturur. Zaten içimizdeki duygulardan kişiliğimizi belirleriz.

Hani bir söz vardır neredeyse herkes bilir. “Elindeki çöpü çöp kutusu bulana kadar tutan insan okumuş insandır.” Aslında bu bir cümle her şeyi anlatıyor.

Okumak, insanı insan yapan etkendir.

Cemile Nur AY 9/A

 

 

OKUMAK

Okumak insana güç verir, hayalden hayale gezdirir okuyan bir insan her zaman bir adım önde olur. Her zaman okuyan kazanır ve hiçbir gemi bizi kitaplar kadar uzağa götüremez. Ama bazı insanlar kitap okumaktan hoşlanmıyor. Aslında ilk başlarda eğlenceli kitaplar okunabilir. Eğlenceli kitaplar okuyunca kitaplardan zevk alır sonra kitap okumaya başlayabilir. İlk başlarda kitap okumak çok sıkıcı olsa da sonra eğlenceli hale gelir. Bazı insanların kitap okuma durumları olmaz. Bizim elimizde böyle fırsatlar varken niye okumayalım. O raflarda sıra sıra dizilmiş kitaplar neden okunmasın ki? Bazı insanlar kitapları görmezden gelip hiç takmıyorlar. Kitap okumak, boş, temiz sayfa gibidir. O boş sayfaları biz hayallerimizle süsleyebiliriz. Dünyada insanların eline verilen en güzel hediyedir kitap. Okumanı faydalarını düşünerek oku. Sınavlarda hızlıca sorudan soruya geçebilmek için oku ama anlayarak oku.  Günde yarım saat bile kitap okusak bu bizim için bir faydadır. Her zaman okuyan kazanır, her zaman okuyan insan bir adım öndedir. Okuyan insanın hafızası gelişir. İnşallah herkes kitap okumayı sever, kütüphanenin yolunu alışkanlık haline getirir.

Cennet Öden 9-A

 

 

OKUMAK?

Okumak bir gemi gibidir. İlerledikçe çok yeri görürsün. Daha çok yeri keşfedersin. Kitabın derinlerine inildikçe hayal dünyasına dalarsın. Sanki kitabın içinde olay gözünün önünden geçer. O olayın içinde gibi hissedersin. Kitap okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsın bile. Mesela yemek yemeyi bile unuturuz kimi zaman. Kitap insanı öyle bir içine alır ki birden her şeyi unutuveririz. Öyle bir hayal gücü var ki okumanın içinde anlatmakla bitmez. Okuduğun her şeyi canlandırman gerekir. Canlandırınca okuduğunu daha da anlamlandırırsın. Okumak insanın zihnini açar. Hayal gücü çemberini genişletir. Okumak böyle bir şeydir işte. Herkes okumalı, okumanın güzelliğinin nasıl bir şey olduğunu bilmeli. Okumak hayatın bir parçasıdır. Hayatın anlamı okumaktır.

Gülsüm ÖZÇETİN 9/A

 

 

SAYFALARDAKİ DÜNYA

Kendini en iyi şekilde yetiştirmenin harikulade yanı okumaktır. Okumak insanın hafızasını geliştirir. Bununla da kalmaz zamandan tasarruf etmeyi, bilgiyi öğrenmeyi, dünyayı idrak etmemizi sağlar. Kitap okumak kendimizi geliştirmenin en güzel yolu olduğu kadar eğlenmenin, güzel vakit geçirmenin de bir yoludur. Okumak için zaman, mekân fark etmez. Başarılı, zeki bir insan olmak istiyorsak kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgi güncellenir. İnsan istediği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gerçekten istesin. Okuma hevesi özellikle insanın kendi içinde olmalıdır. Bazen bir sayfa bile o kadar çok şey anlatır ki insana, okumanın satırı, sayfası, gerekçesi olmaz. Okumanın bir gerekçesi olacaksa eğer o da okumak olacaktır. İnsan okuduğu her kitaptan, yazıdan ne kadar kelime öğrenirse bilgi havuzu o kadar dolu olur. Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir. Okumanın bizlere faydası vardır. Önemli olan bunu değerini bilmektir. Goethe “Okumayı öğrenmek sanatların en gücüdür.” der. Gerçekten de okuma alışkanlığı edinebilmek zordur. Hele ki televizyonun, cep telefonlarının insanı bu denli zamanını aldığı bu dönemde okuyabilmek sanatların en zorudur; fakat en güzelidir. Televizyon seyreden insan pasiftir, resimler süratle gözünün önünden geçer, düşünmek için vakit bulamaz. Kitap öyle değildir; istediğiniz an okumayı durdurup okuduklarınızı düşünüp gözünüzün önünde canlandırabilirsiniz. Namık Kemal’in dediği gibi “Bir insan ne kadar çok kelime bilirse zekâsını o kadar ölçüde kullanmış olur.”

Mevliye DORUKLU

 

 

KİTAP İLİMDİR, KİTAP OKUMANIN FAYDALARI, UCUZA SEYEHAT, OKUMAK NEDİR BİLİR MİSİN?

OKUMAK NEDİR BİLİR MİSİN?

Okumak nedir bilir misin? Okumak peygambere inen ilk ayetin nuru, Yunus Emre'nin şiirlerindeki taze Türkçe, Dede Korkut'un hikâyelerindeki gizemdir…  Okumak Alparslan'ın aştığı dağlar, Fatih’in döktüğü toplar atalarımızın açtığı yollardır.

Öyle büyük bir birikimin mirasçılarıyız ki! Bu hazineden payımıza düşen, deryada bir damla bile olsa yeter yolumuzu aydınlatmaya. Damla deyip geçtiğimize bakmayın neler neler var bu damlada; hikâyeler, şiirler, anılar, nasihatler... Okumayı bilene her kitap zevklidir. Okumak zihnimizi aydınlatır, geçemediğimiz yollarda, düşünemediğimiz en zor durumlarda yardımcı olur bize. Yapamıyorum dediğimiz anda okuduğumuz ufacık bir kelime bile olsa bize akıl verebilir.

Okumak Fatih'in İstanbul'u fethinde kaleye attığı ilk adım gibidir. Okuduğumuz zaman yenidünyalara, yeni yerlere ayak basarız. Okumak bir ağaç gibidir. Yeni bilgilerle büyüyen bir insanın zihni büyüyüp gelişmiştir. Kocaman bir ağaç gibi geniştir. 

Okumak nedir bilir misin? Okumak bir erdemdir, bir alışkanlıktır. Okumak her konuda konuşmak değil, bildiği konu hakkında konuşmaktır. Okumak düşündüğünü söylemek değil, her söylediğini düşünmektir. Okumak sadece okumak değil okuduğumuzu anlamaktır. Büyüyen bir ağaç olmak için kök salıp zamana yayılmak için asırlar öncesinden asırlar sonrasına yolculuk yapmak için hayal ufuklarını aşmak için okuyunuz.

 

 

 

                                                                                                    Şeyma Nur İME

                                                                                                       351       7/D

                                                           Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

 

UCUZA SEYEHAT

 İlkokul 4. sınıftayım Kuran-ı Kerimde ilk ayetin (oku) olduğunu öğrendim.

Kendi kendime sordum okumak bu kadar önemli mi?

Bizi yaratan Allah'ımız okumamızı istiyor. Demek ki bizim için çok önemli ki ayet (oku).

Okumak bana ne kazandırır diye düşünüyorum.

Okudukça yeni şeyler öğreniyorum, kelime haznem gelişiyor, doğruyu ve yanlışı öğreniyorum, hiç tanımadığım insanlarla tanışıyorum gitmediğim şehirlere, ülkelere gidiyorum. Bazen önüme bir merdiven çıkıyor o merdivenden çıkarak yıldızlara, gezegenlere, galaksileri geziyorum. Bazen bir güvercine tutunup uçsuz bucaksız gökyüzünü geziyorum. Bir mağaraya girip aşağı doğru indikçe yer altını ve yeraltının o buz gibi sularını hissediyorum.

Okudukça hayallerim daha da gelişiyor düşündükçe başka yerlere uçuyorum. Kendimi dünyanın öbür ucuna ya da gökyüzünün en tepesinde buluyorum. O sonsuz hayal gücüm tanımadığım birileriyle belki de uzaylılarda bile tanışabiliyorum. Kendimi sihirli biri gibi hissediyorum bazen. Çünkü hayvanlarla konuşuyor, uçuyor, ışınlanmıyor dünyanın öbür ucundaki insanların dilini öğrenip konuşmaya başlıyorum. Onları tanımamış olsam bile kültürlerini öğreniyor onlarla arkadaşlık kuruyorum kitap okuyunca.

Okudukça davranışlarımızı güzelleştirebilir, okudukça başkalarını anlayabiliriz. Okuyan sayımız arttıkça dünya daha yaşanabilir bir hale gelir.

 

 

                                                                                                   Nurefşan AKSU

                                                                                                        7/E  274

                                                                   Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

KİTAP İLİMDİR       

Kitaplar insanın hazine ışığıdır.Okudukça öğrenirsin,öğrendikçe okursun öyle bir kitaplar,öyle bir hikayeler vardır ki insana hayata bağlanmayı hayatın sırlarını öğretir.Kitap okuyunca insan merakını heyecanını giderir.Kitap okumak sadece kitap okumak değildir.Hayal gücü olmayan insanlar bunun farkına varamaya bilir.Fakat her şey bir kitap ile başlayıp bir kitap ile bitebilir.Unutmayın kitap her zaman hayatın ışığı geleceğin merakı olmalıdır.

 

 

                                                                                                              İREM AYYILDIZ

                                                                                                     7/C    195

                                                                 Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

Ülkemizde kitap neredeyse hiç okunmuyor. Ama kitap okumanın faydalarını biliyorlar. Kitap okumak insanın düşünce ufkunu geliştirir. Daha fazla kelime öğretir ve konuşmasını hızlandırır. Duygularını daha iyi ifade edebilme becerisini kazanır. Yani kitap okumak bir nevi insanın başkalarıyla iiyi iletişim kurabilmesini sağlar. Kitap okumak kişinin algı gücünü hızlandırır. Kişinin okuduklarını daha kolay kavramasını sağlar. Bu da onlara okul vb. yerlerde başarı getirir. Yani bu sayede kitap okumak senin ileride daha iyi bir hayat sürmeni sağlar. Bir de çok meraklı insanların okumaya daha yönelik olduğunu araştırdım. Ve ayrıca bir kitaba götürür. Bu da kitap okuma alışkanlığı bence, kitap okuma internet, bilgisayar gibi şeyler  yüzünden okunmadığını düşünüyorum. Kitap okumanın bize verdiği heyecanı başka hiçbir şey vermiyor.

Bence bir kitabı okuyorsanız ve en heyecanlı yerinde bırakıyorsanız ve yattığınızda düşünmekten uyuyamıyorsanız... İşte kitap okumak budur.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                           MERYEM REYYAN ASLAN 8-A

                                                                    Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu


Kayıt Ol



Üye Girişi