Milli Eğitim Eski Bakanı Hasan Celal GÜZEL | Merhaba News

HASAN CELAL GÜZEL

(Milli Eğitim Eski Bakanı)

Kitap okuma ve okutmak gibi çok önemli bir eylemi temel faaliyet alanı olarak seçmiş olan Derneğimiz, insanları sadece kitaplarla buluşturmakla kalmıyor; aynı zamanda onları, okuma eyleminde önemli mesafeler almış ve örnek alınacak bir konuma gelmiş kişilerle de bir araya getiriyor. İki ayda bir yapmaya çalıştığımız ve “MOTİVASYON SEMİNERLERİ” olarak isimlendirdiğimiz bu seminerlere ülkemizin pek çok ilim, düşünce ve kanaat önderini misafir ettik.

Bu seminerler çerçevesinde 05 Mayıs 2008 tarihinde Milli Eğitim eski bakanlarından Hasan Celal GÜZEL Bey’i konuk ettik. Hasan Celal GÜZEL, siyasette olduğu gibi, aslında çok fazla bilinmese de ilmi ve kültürel faaliyetleriyle de önemli çalışmalara imza atmış biridir. Yeni Türkiye Yayınları tarafından neşredilen ve Hasan Celal GÜZEL’in editörlerinden biri olduğu 21 ciltlik TÜRKLER ANSİKLOPEDİSİ bu çalışmaların en önemlilerinden biridir.

İKRA Derneği Esenler Şubemizde gerçekleştirdiğimiz program, her zaman olduğu gibi saat 09.00’da kahvaltı ile başladı. Kahvaltıdan sonra kürsüye gelen Sayın GÜZEL, hayatına, yetişmesine, öğrencilik yıllarından itibaren içinde bulunduğu faaliyetlere, ülkemizin siyasi ve kültürel olarak geçirdiği süreçlere kitaba ve okumaya ilişkin çok kıymetli bilgiler verdi ve anılarını paylaştı. Derneğimizin çalışmalarının çok önemli olduğuna da vurgu yapan Sayın GÜZEL; bir zamanlar dünyanın değişik yerlerinde insanlar kitap okuyup bilgilenmesinler diye bazı devlet adamlarının kitap yakma ve imha ekipleri kurduğunu ifade etti ve bu hususla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü: Ancak okuma aşkı ve şevki olan insanlar da kitapları ezberleyip insanlara okuyarak, bu uygulamaya karşı tepkilerini göstermeye devam etmişlerdir. Televizyon ve diğer teknolojik gelişmelerden sonra insanların kitap okuma alışkanlıklarında ciddi bir düşüş olduğunu belirten Sayın GÜZEL, İKRA Derneği’nin okumak ve okutmak gibi güzel bir olaya öncülük etmesinden ziyadesiyle mutluluk duyduğunu da ifade etti.

Uzun yıllar devlet kademesinde değişik görevler yaptığını dile getiren Sayın GÜZEL, hayatında yaptığı en önemli işlerden birinin Osmanlı arşivlerini ihya etmek olduğunu belirtti: Turgut ÖZAL’ın kurduğu hükümetler döneminde, eğitim ve öğretim başta olmak üzere birçok alanda çalışma yaptım ve hayata geçirdim. Bunlar içerisinde en önemli gördüğüm iş, o güne kadar nemli depolarda kaderine terk edilen, zamanın boşluğunda yalnızlığa bırakılan Osmanlı arşivlerindeki belge ve dokümanların, işin ehli uzmanlarca tasnif ettirilerek insanlığın hizmetine sunulmasına öncülük etmemdir. Bunun için kendimi mutlu addediyorum.

Yeni Türkiye Dergisi adı altında yaptıkları çalışmalar ile Türk kültürüne büyük katkılar yaptıklarını dile getiren Sayın GÜZEL, ancak maddi sorunlar yüzünden daha sonra bu yayının durduğunu söyledi.

Yaklaşık iki saat süren programda dinleyicilerden gelen soruları da cevaplayan Sayın Hasan Celal GÜZEL’e programın sonunda Genel Başkanımız Sayın Emin ATALAY tarafından plaket ve hediye takdim edildi.

Kayıt Ol