İhlas yalnızca Allah'ın rızasını gözetmektir. « Haberler Bağcılar
İhlas yalnızca Allah'ın rızasını gözetmektir.

26 Aralık 2019

YAPTIKLARIMIZ, İHLAS VARSA KIYMETLİDİR

İhlas, yapılan işlerde sadece Allah'ın rızasını gözetmektir. İhlas iyi niyettir; ihlasın zıddı ise riyadır, ikiyüzlülüktür. Allah'tan başka ilah olmadığı için amellerimizi, O'nun dışındakilere kanıtlamaya çalışmamaktır. Bu anlamda ihlas, tevhid akidesinin tamamlayıcısıdır. İKRA Derneği Bağcılar Temsilciliğimizin 24.12.2019 tarihli Salı sohbetinde, Esenler Merkez Vaizi Sayın Mehmet Cafer Varol Hocamız bu önemli konuyu ele aldı.

Peygamber Efendimizin (sav) “riyayı küçük şirk olarak tarif ettiğini” hatırlatan Hocamız, ameller Allah için yapılmıyorsa hiçbir kıymeti yoktur dedi ve şu hadisi şerifi okudu:

“Ameller ancak niyetlere göredir ve herkese ancak niyet ettiği şey vardır. Kimin hicreti Allâh’a ve Rasûlü’ne ise onun hicreti Allâh’a ve Rasûlü’nedir. Kimin de hicreti elde edeceği bir dünyalık yahut nikâhlayacağı bir kadın için ise, onun hicreti de hicret ettiği şeyedir.” (Buhari, Müslim).

Yaptığımız amellerin Allah katında kabul olabilmesinin iki kriteri bulunduğunu söyleyen Hocamız, bunların "ihlas" ve "sünnete uygunluk" olduğunu ifade etti. İhlasın, sünnete uygunluk şartıyla birlikte, alelâde davranışları, altın kıymetindeki amellere çevireceğine vurgu yaptı.

"Din nasihattır" hadisini de aktaran Hocamız, nasihatin bir anlamının da "samimiyet" olduğunu hatırlattı ve hadisin devamının bu anlama işaret ettiğini söyledi: “Hz. Peygamber (s.a.s.) din samimi olmaktır, buyurdu. Kimler için, diye sordular:

Allah için, O'nun kitabı için, peygamberi için, müslümanların yöneticileri için ve umumu için, buyurdular.” (Müslim). Müslümanlar diğer milletler karşısındaki yükselişlerini ve üstünlüklerini, Allah’a karşı ihlasları ve kendi aralarındaki samimiyetleriyle elde etmişlerdi. Ümmet olarak içinde bulunduğumuz gerilik ve parçalanmışlıktan kurtulmanın yolu da yine bu değerlerin hayatımızda ve ilişkilerimize hakim olmasından geçmektedir.

Bağcılar Temsilciliğimizdeki Salı sohbetlerinde, hocalarımızın hatırlatmalarının ihlasımızı; dersten sonraki çay eşliğinde devam eden muhabbet ve sohbetlerin de aramızdaki samimiyetin güçlenmesinde önemli olduğunu düşünüyor ve hepinizi Salı akşamları Derneğimize bekliyoruz.