MÜKELLEFLER « Haberler Güngören
MÜKELLEFLER

MÜKELLEFLER

22 Ekim 2017
1377

"Yandı kitap dağlarım, ne garip bir hâl oldu! Sonunda bana kalan yalnız İLMİHAL oldu!"

Necip Fazıl KISAKÜREK

16 Ekim 2017 Pazartesi sohbetimizin hocası olan Av. Emin ATALAY, sohbetine başlığa koyduğumuz söz ile başladı. Sohbetinin konusu ise "Mükellefler":

Mükellef sorumluluk sahibi demektir. Mükelleflerin fiilleri çok önemlidir. Kişinin mükellef olması için bazı şartlar gerekir.

1- Akil olması gerek

2- Büluğ çağına ermiş olması gerek 

     Mükellef olan kişinin yapması gereken bazı eylemler vardır ve bu eylemlerin hükmü vardır. Nedir bu hükümler?

1- FARZ: Allah (cc)'ın Kur’ân'da emrettiği eylemlerdir. Farz'a uymanın “ama”sı olamaz. Müslümanların, farz amelleri yapmamak gibi bir lüksü yoktur ancak farz ameller de ikiye ayrılır:

A) Farz'ı Ayn: Şahsın bizzat yapması gereken amellerdir. Misal; Namaz. Namaz kılmamanın bahanesi yoktur. Ben müslümanım diyen herkesin “namaz kılmıyorum” demek gibi bir şansı yoktur.

B) Farz'ı Kifâye: Bazı kimselerin yapması ile diğerlerinin üzerinden düşen amellerdir. Misal; cenaze namazı.

Farz amellerin inkârı insanı küfre sokar, dinden çıkarır.

2- VACİP: Vacip olan eylemleri inkâr etmek insanı dinden çıkarmaz ancak günaha sokar. 

3- SÜNNET: Hz. Muhammed ( s.a.v. )’in yaptığı ve ümmetine tavsiye ettiği amellerdir. Misal; sakal bırakmak, pazartesi perşembe orucu. Sünneti uygulamamak insanı dinden çıkarmaz ancak, dünyada sıradan bir futbol takımının bile formasını giymek ona olan sevgimizin göstergesidir. Öyleyse bizimde Peygamber'e (s.a.v) olan sevgimizi göstermek için onun sünnetine sıkı sıkı sarılmamız gerekir.

4- HARAM: Allah ve Rasul’ünün, Kur’ân ve sünnette açıkça yasakladığı şeylerdir.

                Yazıya aldığımız kısımlar ana başlıklar halinde olan bölümler. Konuyu/konuları daha iyi anlayabilmek için İLMİHAL derslerimizi takip etmeniz yararınıza olacaktır.