YAVUZ SULTAN SELİM « Haberler Esenler
YAVUZ SULTAN SELİM

YAVUZ SULTAN SELİM

07 Eylül 2019
1708
İKRA ESENLER Temsilciliği olarak her hafta perşembe günleri saat 21:00'da yapmış olduğumuz seminerimizin bu haftaki (5 Eylül) hatibi araştırmacı yazar Yasin ÖZEN hocamızdı. Hocamız konuya ilk olarak;
Halifeliğin, Osmanlı Devleti'ne geçmesini sağlayan kişinin Yavuz Sultan Selim Han olduğunu söyleyerek başladı. Hocamız, Yavuz Sultan Selim Han hakkında söylenen asparagas söylentilerin (Alevi katliamı, küpe takması... gibi) gerçek ile bağlantısı olmadığını izah etti. Yavuz Sultan Selim'in Yeniçeri olduğunu ve Yeniçerilerin desteği ile tahta çıktığı için onlara saygısından sakalı olmadığını ya da zamanında kendi babası 2. Beyazıd  hakkında "sakalından tuttuğumuz gibi yönetiriz" deyiminin kendisine söylenmemesi için sakal bırakmadığı rivayetlerinden de bahsetti.
 
Daha sonra özetle Yavuz Sultan Selim Han'ın tahta nasıl çıktığından bahsetti: 
- Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmaması için ortaya fitneler atıldı, çeşitli iftiralara maruz kaldı, diğer şehzade kardeşleri tahta çıkmak için türlü türlü oyunlar oynadı, sonunda yeniçeriler Yavuz Sultan Selim'i İstanbul'a çağırdı ve babası hayatta iken tahta çıktı. Tahta çıkmasından sonra babası sefer sırasında öldü. Yavuz Sultan Selim Han'a, babasını zehirleyerek öldürdüğüne dair iftiralar ortaya atıldı. Tahta çıktıktan sonra diğer kardeşleri ile keyfe keder olmadan tamamen İslam Davası'nın yürümesi adına  diğer şehzade kardeşleri ile çarpışarak onları öldürdü. Yavuz Selim, 8 yıl padişahlık yapmıştır.
 
- Tahta çıktıktan sonra ilk mücadelesi Şah İsmail ile olmuştur. Şah İsmail, Osmanlı topraklarına insanlar göndererek Şia inancını yaymak için çabalar göstermiş ve bunda da başarılı sonuçlara ulaşmıştır. Yavuz Sultan Selim'in yeğeni de şia olmuştur. Yavuz Sultan Selim, bu hareketin bitirilmesi için Şah İsmail'e destek verip onun yanında olanları belirleyip tövbe isteyenler hariç geri kalanını öldürtmüş, bu isyanın durdurulması için mücadele etmiştir. Yavuz Selim'e iftira atılarak onun 40.000 Aleviyi katlettiğine dair söylenen haberlerin tamamı yalandır. İslam'da aman dileyenin öldürülmeyeceğini herkes bilir, Yavuz'un bildiği gibi. Faraza böyle bir şey gerçek olsa, neden hiç bir İran tarihi kitabında ve benzeri kitaplarda bu konu ile alakalı yazı yer almamaktadır?
 
- Yavuz Selim, Şah İsmail'den sonra Memlûklulerle ilgilenmiş, Memlûklulerin İslami Avrupa'da yaşadığını fakat Avrupa'ya bağlı olarak yanlış  şekilde yaşadığını dile getiren mektuplar yazmıştır. Bu mektuplardan sonra Yavuz Sultan Selim'in yaptığı uyarıları dikkate almayan Memlûklere karşı "Merc-i Dabık (24 Ağustos 1515)" ve "Ridaniye (22 Ocak 1517)" seferlerini düzenleyip Memlûkluleri tarih sayfasından silerek Halifeliğin Osmanlıya geçmesini sağlamıştır. Osmanlı ordusu bu sefer sırasında  Sina Çölü’nü geçmiştir  (09-22 Ocak 1517) Bu çölü daha önceleri Persler ve Büyük İskender Mısır’ı ele geçirmek için geçmişlerdir. Bu sebepten bu yol “Fatihler yolu” olarak adlandırılmıştır. Ayrıca Sina Çölü'nü sadece  bu iki kumandan geçmiştir. Moğollar ve Timur bu çölü geçememişlerdir. Yavuz Sultan Selim Akdeniz kıyılarından fazla uzaklaşmayarak kuzeyden Sina Çölü'nü geçmiştir. Bu çölü 13 günde geçtiği söylenmektedir.
 
- 24 Ocak tarihinde Osmanlı devleti Kahire’ye girdi. Kahire, dönemin önemli ve kültürel zenginliklerini barındıran bir şehirdi. Yavuz Sultan Selim Kahire’ye girişinden sonra Cuma namazında Hutbe'yi kendi adına okutturdu. Osmanlı Devlet geleneğinde Hutbe okutmak hâkimiyetin sembolü olarak kabul edilir. Bu seferle Memlük hazinesi ve Emanet-i Mukaddeslerin bir kısmı, Osmanlı devletinin eline geçtiğini geçmiştir. Yavuz Sultan Selim Han yalnızca bir padişah değil, aynı zamanda onu alim ve evliya gibi sayanlar da vardır. 
 
Değerli Yasin ÖZEN hocamıza verdiği bilgilerden ötürü teşekkür ediyoruz. Rabbim vermiş olduğu bilgilerden ve emeklerinden ötürü kendisinden razı olsun.