ÇAMUR MU, ATEŞ Mİ? « Haberler Esenler
ÇAMUR MU, ATEŞ Mİ?

18 Şubat 2018

Bu Çarşamba kürsüye çıkan Mehmet Çelik Beyefendi, Sad Suresi’nin tefsiriyle İKRA DERNEĞİ ESENLER ŞUBESİNDE hayatımıza Kuran-ı Kerim’den ışık tutmaya devam etti.

“Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım.” (Sad 71) Ayetinin tefsirinde, İnsanın yaratılması hususunda; cansız olan topraktan, beşer, yani canlı olan insanı yaratması O’nun kudretinin işareti olduğuna işaret ettiler.

Hocamız, takip eden ayetin tefsirini yaparken de çamurdan mevcut kısım haricinde insanın enerji ve hareket kabiliyetini sağlayan ruhun, bizzat Allah’tan geldiğini ekledi. İnsanın yaratılması tamamlandığında Allah’ın meleklere ve şeytana olan emrine şeytanın kibirlenip uymadığını (İblis: Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.)(Sad 76) ve kendisinin ateşten olduğunu, insanınsa topraktan olduğunu söyleyip kibirlendiğini, hâlbuki başka bir açıdan bakınca toprağın ateşi söndürmesi, fakat ateşin toprağa zarar verememesi gibi bir mantığın tezahür edebileceğini ifade etti.

Dolayısıyla kibirlenmenin menfi tesirleri hakkında “Beyazın siyaha üstünlüğü yoktur.” dedi.

Sonrasında hocamız, Resulü Zişan Efendimizin biri veda hutbesinde olmak üzere iki hadisi şerifini hatırlattı. “Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın Araba üstünlüğü yoktur.” Hocamız bu hadisi günümüze ve farklı kavimlere uyarladıktan sonra diğer hadisi şerife geçti. “İnsanlar tarağın dişleri gibi eşittir, üstünlük ancak takva iledir.”

Hocamız dersinin sonlarına yaklaştığında ise, ayetlerin tefsiri babında Rabbimize üç hususta dua etmemizi hatırlattı.

1- İman ve Hidayet

2-İmam ve Hidayet üzere kalmak

3- Şeytan ve Yardımcılarından muhafaza olabilmek için.

Nihayetinde hocamız, Sad Suresi’nin şu son ayetleriyle hitabını nihayete erdirdi:

“İblis: Senin mutlak kudretine andolsun ki, onlardan ihlâsa erdirilmiş kulların bir yana, hepsini mutlaka azdıracağım, dedi.” (Sad 82-83)

Her Çarşamba saat 21:00’da İKRA DERNEĞİ Esenler Şubesine bekleriz efendim.

Haber: A. Sami ÇEBİ

Fotoğraflar: Hamza UZMAN