BU İŞ ARABAYLA OLMUYOR; “AT” MI ALSAK? « Haberler Esenler
BU İŞ ARABAYLA OLMUYOR; “AT” MI ALSAK?

16 Şubat 2018

BU İŞ ARABAYLA OLMUYOR; “AT” MI ALSAK?

Türkçemizde kullandığımız ve ama bazen, kaynağını/hikâyesini bilmeden söylediğimiz nice deyimler var.

Daha önce de bahsini etmiştik; ESENLER İKRA DERNEĞİ Şubemizde, iki haftada bir Salı günleri yaptığımız “Kürsü Dersleri”nde, bu deyimleri anlatıyor ve anlamaya çalışıyoruz.

Böylelikle anlatan ve dinleyen arkadaşlar deyimlerin kaynağını ve/veya hikâyesini öğreniyor. Anlatan arkadaşlar da kürsü tecrübesi kazanıyor ya da tecrübesi varsa ilerletiyor.

13 Şubat 2018 Salı günkü kürsü dersimizin hatibi Eğitim Birimi başkanımız Muhammed Vural kardeşimiz idi.

Muhammed Vural, “Atı Alan Üsküdar’ı Geçti” deyiminin anlamını ve hikâyesini/kaynağını anlattı.

Neşeli ve naif bir atmosferin yaşandığı 10 dk. boyunca bilgilerimizi tazeledik. Dersine farklı kaynaklardan hazırlanmış olan Muhammed kardeşimizin performansını ölçtük, değerlendirdik.

Hikâyesinin 16. Yüzyıla dayandığını öğrendiğimiz deyim, Köroğlu olarak da bilinen tarihi kimliğin, çalınan atını İstanbul’un Avrupa yakasında bir pazarda bulması ve satıcıyı “kandırıp” atı alarak uzaklaşmasının ardından, satıcının olaydan haberdar olmasını diğer esnafın, “Atı alan Üsküdar’ı geçti” demesiyle bu deyimin yerleştiğini öğrenmiş olduk.

Deyimin kahramanları farklı olsa da, bu deyimin söylenmesinden amaç, bir işi zamanında yapmadığınızda ya da tedbirini almadığınız da, artık fırsatların kaçmış olacağı ve o imkâna bir daha kavuşamayacağınızı anlatmak…

Hani diyorum, günümüzde, çağdaş ulaşım vasıtalarıyla ilgili herhangi bir deyim neredeyse yok ya da çok az! Acaba biz de bir “at” mı alsak?