KUR'AN DA ANNE VE BABA HAKKI « Haberler Bağcılar

Yazar: İkra Admin
18 Aralık 2019

Kur'an-ı Kerim'de Anne-Baba Hakkı
Bağcılar Temsilciliğimizde, 17 Aralık Salı akşamının hatibi Derneğimizin Genel Başkanı Sayın Mehmet Çelik beyefendi idi. Değerli hocamız bu hafta, sohbetlerinde bizlere özetle şunları hatırlattı:

-Kur'an'ın yaklaşık 20-25 ayetinde anne ve baba hakkından bahseder. Bu ayetlerden ikisi hariç anne ve babaya itaat edilmesini söyler. Bu iki ayette de Allah'a şirk koşmaya davet ederlerse onlara itaat edilmeyeceği bizlere bildirilir. Hocamızın anne-baba hakkıyla ilgili bizlerle paylaştığı bazı ayetler şunlardı:

- Bir zamanlar biz İsrâiloğulları’ndan, "Yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz; ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin" diyerek söz almıştık. Sonra, içinizden küçük bir kesim dışında, sözünüzden döndünüz; hâlâ da sırt çevirmektesiniz. (Bakara/83)

- Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaslanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama!
İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.
Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger.
"Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster" diyerek dua et.(İsra/23-24)

-İnsana, anne ve babasını vasiyet ettik. Onu, annesi zorluk üzerine zorluk içinde taşıdı. İki yıl boyunca ona süt verdi. Bana, anne ve babana şükret!
Dönüş Bana'dır.(Lokman/14)

Hocamız, sohbetinin sonunda "Eğer insanlar anne-babalarına ve çocuklarına bakmazlarsa, Allah da onlara bir köpeği musallat eder ve evinde bir hayvanın hizmetini görmek zorunda bırakır. Anne babasına bakmaktan aciz kalanlar, bir hayvanın hizmetini görmeye mahkum olurlar." dedi.
Sohbetin sonrasında çay ve lokum ikramımız ile muhabbetimiz devam etti.