Anestezi İlacı Yerine “Kul! Huvallahu Ehad…” « Haberler Güngören
Anestezi İlacı Yerine “Kul! Huvallahu Ehad…”

Anestezi İlacı Yerine “Kul! Huvallahu Ehad…”

Yazar: İkra Admin
21 Ocak 2020
1498

Anestezi İlacı Yerine “Kul! Huvallahu Ehad…”

                Güngören Temsilciliğimizin 20 Ocak Pazartesi akşamı konuğu İHH Genel Başkan Yardımcısı ve Suriye Masası Sorumlusu Erhan YEMELEK Bey idi. Erhan bey, uzun yıllar bölgede kalmış biri olarak Suriye’nin hali hazırdaki durumundan ve son zamanlarda İDLİB de yaşananlardan bahsetti. Erhan beyin anlattıklarından özetle;

Suriye'de şu an tarih yazıldı, yazılıyor. Bizler şu an şahitlik ediyoruz; dünya devletlerinin bir araya gelerek Suriye üzerinde kozlarını paylaştıklarına. Bu akşam anlatacaklarım belki sabaha unutulacak, o yüzden gidip o bölgelerin canlı şahidi olmak lazım, gidip oraları, o insanların halini görmek lazım. O bölgeye Kızılay, İHH, AFAD… vb kurumlar yardım götürüyor, onlarla gidebilirsiniz.

Dünya müslümanları öyle bir hal aldı ki sadece kendilerince sosyal medyadan takip ediyorlar.  10 tane müslümanın katledildiği bilgisi sosyal medyada paylaşılıyor ama tek tuşla veya parmağımızı kaydırarak başka kanala geçerek olan olayı anında unutup gülebiliyoruz.

Şu an Suriye bölgesinde 1 milyona yakın yetim, 500 bin civarı da şehitlerimiz var ve bu bilgilerden hiç kimsenin haberi yok çünkü kimse umursamıyor.

Toplamda 1 milyon insan 9 yıldan beri çadırda yaşıyor; acaba bunların ne ihtiyacı var diye düşünen kimseler az…

Kışın tabir-i caiz ise, kadınlar, çocuklar, yaşlılar… kısacası insanlar buzdolabı gibi 9 yıldan beri ince bir bez parçasının altında yaşıyorlar. Kadınların, erkeklerin, çocukların… özel ihtiyaçlarını gideremedikleri bir yerde, tek gözlü çadırlarda yaşıyorlar. Anneler, babalar… üstlerini değiştirirken bile herkesi çadırdan çıkartıp sırayla üstlerini değiştiriyorlar. Çadırlarda erkek çocuklar ve kız çocuklar aynı odada kalıyor. Bir erkek çocuk annesinin görünmemesi gereken yerlerini görmek durumunda kalıyor.

Oradaki kamplarda, 400 çocuk üzerinde bir çalışma yaptık. Bir A4 kağıdına Arapça olarak “Allah” lafzını yazdık ve çocuklara yazıyı göstererek sorduk. Çocukların %90'ı kağıtta ki “Allah” yazısını okuyamadı. Böyle devam ederse bir 15-20 sene sonra oralarda ne doktor, ne mühendis, ne de başka bir meslek erbabı yetişir.

Bir kıssa anlatayım, hikâye değil, gerçek yaşanmış, şahit olduğum bir olay. Yardım dağıttığımız bir gün bir noktadan başka bir noktaya gittik, yardım dağıtmaya. Çok fazla vakit geçmeden ilk yardım dağıttığımız yer uçaklar tarafından bombalandı. Önce sadece 1 koli erzak duyan insanların artık hiçbir şeyi yoktu ve her şeye muhtaçtılar. Arkadaşlara bakmaya gittim ve hastaneye götürdüklerini söylediler. Hastane dediysek “merdiven altı hastane”, hastaneler bombalandığı için apartmandan bozma hastane olarak kullanılan bir yer. Doktor ameliyat yapacak, dur dedim. “Hani anestezi yapmıyor musun?” Doktor baktı ve neşterini eline aldı. Doktor, “Bismalahirrahmanirrahim. Kulé Huvallahu ehad” dedi, neşteri kullandı. “Allahu’s Samed” dedi, neşteri kullandı; “Lem yelid, ve lem yuled” dedi, neşteri kullandı... Hem doktorun gözünde, hem hastanın gözünde yaşlar. Oralarda ameliyatlarda anestezi yerine “İhlas” suresi gibi motive edici seçme ayetleri kullanıyorlar.

Yokluk içerisinde, imkânsızlık içerisinde bulunan o insanlar dualarla kendilerine imkân oluşturmaya çalışıyorlar. Şu an burada sohbet ederken kimi Suriyeli şehit oluyor, kimi ise hayatta kalmaya çalışıyor… Bizim buradayken yapabileceğimiz en iyi şey dualarımızla destek vermektir.

Dualarımızı eksik etmeyelim, savaşta olan kardeşlerimizden…

Sevgili Dostlar! Bizler de İKRA ailesi olarak STK’ların İDLİB’e yardım kampanyasına destek veriyor ve her temsilciliğimizde görevli arkadaşlar sizden gelecek yardımları İDLİB’e ulaştırmak için sizlerin yardımını bekliyor. Hedefimiz her temsilciliğimizde en azından 2 çadır yardımı toplayabilmek. Gayret bizden, tevfik Allah (cc)’dan.