İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerimizden 3 « ANADOLU
İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerimizden 3

İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerimizden 3

Yazar: İKRA ANADOLU
22 Mart 2019
1383

KİTAP 

Biliyorsunuz ki kitap okumak sağlıktır. Bunun için her gün 20-30 sayfa kitap okumalıyız. Nereye gidersek gidelim asla kitabımızı yanımızdan ayırmayalım. Hem kitap okursak kelime dağarcığımız gelişir, hem de hayal gücümüz gelişir. Mesela, bir kitapta bir süper kahraman bahsediliyorsa onun yanındaymış gibi hissederiz veya bir macera kitabından bahsediliyorsa o karakterler sanki birlikteymişsiniz gibi olur. Sanki kitap okumuyorsun da o anı yaşıyorsun gibi her satırını dolu dolu okursun. Mesela ailenizle her gün kitap okuma saati yapabilirsiniz. Hem ailenizle de güzel vakit geçirmiş olursunuz. Unutmayalım ki kitap sizin en iyi arkadaşınızdır. 

 

                                                                                             Hilalnaz AYDEMİR 6/A 

                                                                                          İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

KİTAP DENİNCE 

Kitap denilince akla yalnız okumak mı gelir? Kitaplardan sınırsız dünyalara açılan yok sayıla bilir mi ki hiç? Tabi ki de hayır! Kitaplar aslında hayatın her alanında olması gerekenlerdir. Kitaplar sadece kelimelerden ve cümlelerden oluşan bir şey midir? Yoksa sonsuz hayatların, hayallerin, yaşanmışların ve yaşanacakların birer anahtarı mıdır? Evet, aslında şuan düşündüklerinizi bende hissedebiliyorum ama doğru düşünüyorsunuz. Aslında okumak kendi dünyanın sınırlarını aşıp kendi farklı bir hikâyenin içinde hissetmektir. Okumak sadece bir eylem değildir, bir devrimdir. Okumak kolaydır ama hissedebilene, onun tadına alabilenler başarır bunu. Düşüncenizi şimdi gözlerinizi kapatınız rüzgârın hafif esişini hissedin sıcak kahvesinden bir yudum alın ve işte şimdi hazırsınız elinize kitabınızı alın ve yeni ufuklara açılma vakti, masallarla başlayan o büyük serüven, mahalledeki Ayşe teyze “oku da biz gibi olma”, Ahmet amca ise “oku da büyük adam ol” derdi. Okumak bu kadar önemli de madem bir kitabı bir kez okuduktan sonra neden rafları süslüyorsunuz o kitaplarla rafları!? Aslında yaptığımızda yanlış olan bu davranışın hiç kimse farkında değil; bunu aslında düşünerek bulabiliriz. İşte okumak aslında bunu gerektirir. 

 

                                                                                                      Habibe Özkaya 7/C 

                                                                                               İsmail Hakkı Gelenbevi İHO 

 

 

SIR'RIM KİTAPLAR 

Kitapları niçin okumuyoruz? 

Çünkü sıkı, saçma, amaçsız… Düşüncesinde olduğumuz için okumuyoruz. Aslında bir kere okusanız sizi nelere bağlayacağını göreceksiniz. Her sayfa değiştirdiğinizde bilginiz de hayal gücünüz de genişler. Hayatınızda yaşamadığınız adrenalini kitaplarda yaşayabilirsiniz. Herkese gösterdiğiniz sevgiyi kitaplara gösterseniz aranızda ilk kıvılcım olmaya başlar. Alışkanlık haline gelir ve aranızda kimsenin koparamadığı bir bağ oluşur. Kitap okuyan insan genelde içine kapanıktır. Yalnız, sakin sessiz bir ortam bulduklarında boş kalmamak için değil, elleri hep kitap rafına gittiği için, kendilerini bir an kitap okurken buluverirler. Birisi seslenmeden kendileri asla fark etmezler. Kitap okumak budur işte; insana kendisini unutturur. Ayrıca kitaplar ona değer verdiğimiz için, değerinin ne olduğunu anlamamızı sağlarlar. Değer, bu dünya da en önemli şeydir. Ben bu değeri kitaplarda buldum. Bulmanın sırrı ise kitap okumaktır. Size tavsiyem şu ki kitaplara şans verin o bir şans karşısında, kitaplar sizlere bin hazine sunarlar. Siz de, o bin hazineden yararlanın ve çevrenize de bu güzel hazineyi anlatın. 

                                                                                                             Büşra AVCI 8/B 

                                                                                         İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

 

 

OKUMAK NEDİR ?

Okumak nedir. Ben okumanın ne olduğunu biliyorum. Ya siz? Ben anlatayım.  Okumak Fatih Sultan Mehmet’in döktüğü toplar, Osman Gazi’nin Osmanlı Devletini kurmasıdır. Sultan 2.Abdulhamit’in 33 yıldır tahta kalmasıdır, okumak. Hükümdarlar yalnızca devlet bilgileriyle mi devletlerini idare ederler? Tabii ki, hayır! İlim, irfan okumak ile tabii ki. Ya meslek sahipleri? Onların okumaları sanki deryadır. Hem de öyle bir deryadır ki damlaları saymakla bitmez.  Hele çocuklar… Onlar ileride olacakları meslekleri düşünürken bir yandan da okurlar. Peki ya kitap okumasak ne olur? İstediğimiz mesleği olamayız, okumamız gelişmez, daha çok zayıflar, en önemlisi de deryalarımız! Durur! Akmaz! Damlaları sayılır hale gelir. Yani kısaca okumasak iyi bir meslek sahibi olamayız. Sadece meslek değil. Tabi ki ilim, irfan sahibi de olamayız. Yani okumalıyız.                                      

 

                                                                                             Hikmet Sude TAŞER  7/D 

                                                                                            İsmail Hakkı Gelenbevi İHO

 

  

OKUMANIN DEĞERİ 

Okumak insanın hayatının bir parçasıdır. Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti “ikra” yani oku demektir. Buradan anlaşılıyor ki okumak çok çok önemli. İnsan okumadan edemiyor, okudukça öğreniyoruz. Anladıkça yapıyoruz. Hepsi, birbirine bağlı. Sözün özü okumak için çalışmalıyız ve okumalıyız. 

              

                                                                                                      Ömer Salih GECİT  5/B 

                                                                                                  İsmail Hakkı Gelenbevi İHO